metro_erga_1.jpg

Άγνωστος παραμένει ο χρόνος ολοκλήρωσης της κατασκευής της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκης, λόγω και των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις κατασκευαστικές αλλά και τις αρχαιολογικές εργασίες.

 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για την παρουσίαση της επέκτασης του μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, οι υπεύθυνοι της «Αττικό Μετρό  Α.Ε.» απέφυγαν να κάνουν επανεκτίμηση του χρόνου παράδοσης του βασικού έργου κι επανέλαβαν ότι η βασική αιτία της καθυστέρησης ήταν τα προβλήματα που προέκυψαν με τα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό της Βενιζέλου.

«Γνωρίζετε ποια ήταν η κατάσταση του έργου πριν περίπου από 16 μήνες και τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλαμε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων αλλά και στην ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, για να «αναστήσουμε» ένα έργο στην πραγματικότητα «ημιθανές». Μακριά από επικοινωνιακές λογικές, συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας με τους ίδιους ρυθμούς. Σε μια τόσο μεγάλη ωστόσο αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, τα εμπόδια προκύπτουν διαρκώς και από διαφορετικές κατευθύνσεις», δήλωσε ο γ.γ. Δημοσίων Έργων, Στρ. Σιμόπουλος.

Ο υπουργός, ο δήμαρχος και το Συμβούλιο της Επικρατείας

Για το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη εκδοθεί απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, περί απόσπασης κι επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, γεγονός που έκανε και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, να λάβει την απόφαση να αποσύρει την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα.

Η συζήτηση στο ΣτΕ πρόκειται να γίνει σε, περίπου, έναν μήνα. «Αν η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης συναινέσει πραγματικά, θα αποφύγουμε περαιτέρω καθυστερήσεις, αν και η εξέλιξη του έργου ήδη έχει επιβαρυνθεί από την υπόθεση αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες ως προς την εκτέλεση του χρονοδιαγράμματος θα είναι σημαντικές. Είναι, λοιπόν ώρα να θέσουμε το συμφέρον της πόλης υπεράνω των προσωπικών μας φιλοδοξιών», δήλωσε σχετικά ο γ.γ. Δημοσίων Έργων.

Άλλα 5,26 χιλιόμετρα προς τα δυτικά

Τους δημάρχους της Δυτικής Θεσσαλονίκης ενημέρωσαν οι υπεύθυνοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος για την επέκταση του μετρό προς Σταυρούπολη.

Το έργο περιλαμβάνει γραμμή 5,26 χιλιομέτρων και πέντε σταθμούς, από την Πλατεία Δημοκρατίας έως και την Ευκαρπία. Ο προϋπολογισμός του έργου της επέκτασης του μετρό προς τη Σταυρούπολη, το οποίο περιλαμβάνει και την επέκταση του αμαξοστασίου της Πυλαίας, ανέρχεται στα 650 εκ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια ώστε να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο.