gkaougk_ligkiades_20140318_01.jpg

Ως εκπρόσωπος «μιας νέας, αλληλέγγυας Γερμανίας» επισκέφθηκε την Ελλάδα και ζήτησε συγγνώμη για τις θηριωδίες των προγόνων του, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

Αυτό δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, όπου μίλησε με ιδιαίτερο σεβασμό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Όπως είπε, το να ζητήσει συγνώμη η Γερμανία για την αθλιότητα, όπως τη χαρακτήρισε, των Ες Ες και της Βέρμαχτ, «δεν είναι εύκολος δρόμος, αλλά εάν δεν τον διανύσουμε, θα ήταν το ίδιο σαν να ήμασταν ένας λαός που δεν μιλάει για την ίδια τη δική του ενοχή».

Ο Γερμανός Πρόεδρος επισήμανε ακόμη ότι πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα ανέτρεξε στη βιβλιογραφία, για να συνειδητοποιήσει ότι στη Γερμανία δεν είναι γνωστή η έκταση της θηριωδίας των ναζί στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν γνώριζε για τους Λιγκιάδες, παρότι, όπως είπε, έχει ασχοληθεί εντατικά με τη γερμανική ιστορία.

«Κι εγώ ήμουν, ξέρετε, επί οκτώ χρόνια Πρόεδρος ενός Συλλόγου "εναντίον τού να ξεχνά κανείς τη Δημοκρατία" όπου εργάστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω και όρους, όπως «Δίστομο», όπου θέρισε η Βέρμαχτ ή τα Ες Ες. Γνωρίζω ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί και κάνουν δουλειά συμφιλίωσης. Αλλά όλη η έκταση δεν ήταν γνωστή ούτε σε εμένα. Και εγώ είμαι κανονικά ένας "ειδικός" για το παρελθόν» κατέληξε ο Γιοάχιμ Γκάουκ.