vouli_04.jpg

Την απόσυρση της τροπολογίας η οποία προέβλεπε το ακαταδίωκτο των δημοσίων λειτουργών και αφορούσε εν πολλοίς τους δημάρχους, που διαχειρίζονται συμβάσεις μίσθωσης έργου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ.Μιχελάκης στη Βουλή.

 

Η απόσυρση έγινε λίγο πριν από την ψήφιση επί του συνόλου του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις ευρωεκλογές, όπου είχε ενταχθεί η επίμαχη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία είχε γίνει ήδη αποδεκτή από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκο και είχε εγκριθεί κατά την ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου.

Ωστόσο, οι διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες διατυπώθηκαν την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού του, ανάγκασαν τον κ. Μιχελάκη να ανακοινώσει την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία, πάντως, θα επανακατατεθεί σε προσεχές νομοσχέδιο, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδ.Κωνσταντινόπουλο, οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν για το περιεχόμενο της τροπολογίας δεν κρίθηκαν από το συγκυβερνών κόμμα επαρκείς. Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π.Κουκουλόπουλος είχε διατυπώσει αντιρρήσεις κατά την συζήτηση της τροπολογίας την περασμένη Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου.

Στην τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον «γαλάζιο» βουλευτή Σ.Αναστασιάδη αναφερόταν ότι στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης έργου που νομίμως έχουν συναφθεί κατά τους όρους του άρθρου 6 του Ν. 2527/1997 και για τις οποίες το παραδοτέο έργο διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση αλλά άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα που παρέχει η αναθέτουσα αρχή και η τελευταία το αποδέχεται, δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για τους κατά νόμο υπευθύνους για την σύναψή τους.

Η ρύθμιση αφορούσε προσληφθέντες με συμβάσεις μίσθωσης έργου και ειδικότερα τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες οι απασχολούμενοι αυτοί χρειάζεται άμεσα να απασχοληθούν εν όλω ή εν μέρει σε έργο συναφές με αυτό για το οποίο σύναψαν συμβάσεις, αλλά λόγω της συγκυρίας δεν υπάρχει η χρονική ή οικονομική δυνατότητα να συναφθούν νέες συμβάσεις και παρατείνονται οι ισχύουσες, κάτι που αντιμετωπίζει νομοθετικά προσκόμματα.

Η αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα λέγοντας ότι εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών γίνεται μια απόπειρα «κουκουλώματος» ευθυνών, ενώ ο κ. Γρηγοράκος είχε αντιτείνει ότι «αν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι το κάνουμε εν όψει εκλογών, θα την είχα αποσύρει», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και για αυτό την έκανε αποδεκτή εκ μέρους της κυβέρνησης.