Να γνωρίσουν το θαυμαστό κόσμο των φυκών θα έχουν την ευκαιρία οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα παρακολουθήσουν το 3ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας, το οποίο θα φιλοξενηθεί στη Νέα Πέραμο Καβάλας. 

Το συμπόσιο θα διεξαχθεί από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου και σ΄ αυτό θα συμμετάσχουν 10 μαθητικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και 12 μαθητικές ομάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες απαρτίζονται συνολικά από 400 και πλέον μαθητές από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τη σημασία των φυκών για τον άνθρωπο και να κατανοήσουν την αξία τους για το περιβάλλον. Απώτερος σκοπός είναι ο προσανατολισμός της προσοχής των παιδιών σε νέους ορίζοντες γνώσης. 

«Με τον τρόπο αυτό η εκπαίδευση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και μετατρέπεται σε παιχνίδι, που ενισχύει τις δεξιότητες, τη δημιουργικότητα και την εξοικείωση των μαθητών με το περιβάλλον. Παράλληλα, συμβάλλει στον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας με καινοτόμες δράσεις», αναφέρει ο Σωτήρης Ορφανίδης, δρ. βιολογίας και εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής του συμποσίου. Ο ίδιος αναφέρει ότι ομάδες μαθητών θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια του συμποσίου εργασίες που έχουν ήδη εκπονήσει, υπό την επίβλεψη δασκάλων και καθηγητών και χάρη στη βοήθεια επιστημόνων.

Ευρύ πεδίο εφαρμογών

Στην Ελλάδα ελάχιστοι αναγνωρίζουν σήμερα τα φύκη, υποστηρίζει ο κ. Ορφανίδης. Ο ίδιος εξηγεί ότι τα φύκη (και όχι τα «φύκια», ενικός = το φύκος, πληθυντικός = τα φύκη) είναι φυτικοί οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν, δεν έχουν βλαστούς, φύλλα ή ρίζες και δε σχηματίζουν άνθη σπέρματα ή καρπούς. Αντιθέτως, έχουν πρωτόγονη οργάνωση και διαφέρουν πολύ από τα σπερματόφυτα, τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια, αυτά που οι περισσότεροι Ελληνες αποκαλούν από άγνοια «φύκια».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φύκη παρουσιάζουν σήμερα ευρύ πεδίο εφαρμογών, όπως στη διατροφή του ανθρώπου (σούσι, σπιρουλίνα κ.ά.), στην κτηνοτροφία ως συμπλήρωμα διατροφής, στην καλλιέργεια ψαριών και οστρακοειδών, στη γεωργία ως λίπασμα και στη βιομηχανία των καλλυντικών.

Σημειώνεται ότι η επιστημονική εκδήλωση διοργανώνεται από την Ελληνική Φυκολογική Εταιρία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και το Γενικό Λύκειο Νέας Περάμου Καβάλας. Θα διεξαχθεί δε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Νέας Περάμου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.