Στην περίπτωσή του έχουν αφιερώσει ρεπορτάζ εφημερίδες κολοσσοί, όπως η βρετανική Guardian και η γαλλική Le Monde. O λόγος;
Κάνει κάτι και το κάνει τόσο καλά που χαίρει αναγνώρισης και σεβασμού των οποίων χαίρουν συνήθως αυθεντίες.


Ο Έλιοτ Χίγκινς είναι ένας 35χρονος άνεργος πατέρας ενός δίχρονου κοριτσιού, στον οποίο -ή ακριβέστερα στο μπλογκ του οποίου- προστρέχουν τα διεθνή ΜΜΕ και οι αρμόδιοι οργανισμοί (Αμνηστίας, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.α.), προκειμένου να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες για τις εξελίξεις στο συριακό και, ειδικότερα, στα εκεί χρησιμοποιούμενα οπλικά συστήματα.

Την διαδικτυακή του ταυτότητα, με την οποία έχει καταστεί παγκοσμίως γνωστός, την εμπνεύστηκε από ένα τραγούδι του Frank Zappa: «Brown Moses».

Πώς γίνεται όμως ένας άνθρωπος που ζει σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα μακριά από τη ζώνη του ενδιαφέροντός του, που δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στη Συρία ούτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής, που δεν μιλάει καν Αραβικά, που δεν έχει λάβει καμία εκπαίδευση σε θέματα αναγνώρισης οπλικών συστημάτων, που μετά βίας εγκαταλείπει το απέριττο «γραφείο» του, εξοπλισμένο με έναν καναπέ, ένα τραπέζι και ένα κοινό φορητό υπολογιστή, πώς λοιπόν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος, υπ’ αυτές τις συνθήκες, να γνωρίζει τόσα πολλά για τόσο ειδικά θέματα, σε σημείο μάλιστα να τον έχουν κατηγορήσει για διασυνδέσεις με την CIA, το FBI, την MI5, την MI6, την Mossad, μέχρι και τη λέσχη Bilderberg;

Η απάντηση είναι απλή: ο Χίγκινς εκμεταλλεύεται στο έπακρο το πλούσιο υλικό που έχουμε όλοι στη διάθεσή μας, με τη διαφορά ότι αυτός το κάνει με προσοχή χειρουργού!

Καθημερινά, περνάει από ψιλή κρησάρα περίπου 450 βίντεο τα οποία έχουν φορτωθεί στο YouTube και αφορούν στις ένοπλες συρράξεις στη Συρία. Εντοπίζει τον χρησιμοποιούμενο οπλισμό (βόμβες, πυροβόλα όπλα, πυραύλους κ.α.) και εν συνεχεία, διεξάγοντας εκτενείς έρευνες στο διαδίκτυο, τα ταυτοποιεί και αποφαίνεται για το ποια από αυτά χρησιμοποιούνται παρανόμως, καθώς και την πιθανή προέλευσή τους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, έχει πολλάκις καταφέρει να φέρει στην επιφάνεια παράνομες προμήθειες όπλων, τα οποία χρησιμοποιούνται από ομάδες που υποτίθεται ότι δεν επιτρέπεται να τα κατέχουν.
Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη ρεπορταζιακή δουλειά του τόσο περιζήτητη, με αποτέλεσμα κυβερνητικοί και μη οργανισμοί και υπηρεσίες να καταφεύγουν στον ίδιο και στο μπλογκ του προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία για κάθε τύπου παρανομίες που μπορεί να συμβούν στην εμπόλεμη περιοχή της Συρίας.