gala_02.jpg

Κοινή πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στην υπόθεση του γάλακτος καταθέτουν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και το ΘΕΣγάλα.

«Καλοδεχούμενη κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία για το γάλα» δηλώνει από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Oι φορείς προτείνουν το θέμα του γάλακτος να αποσυνδεθεί από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ως λύση που, όπως τονίζεται, δεν εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας, αλλά ενδεχομένως δεν θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου, οι φορείς προτείνουν την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος [γάλα ημέρας, γάλα χαμηλής παστερίωσης και υπόλοιπες κατηγορίες (υψηλής παστερίωσης και μακράς διάρκειας)].

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Θεωρώ ότι κάθε εποικοδομητική πρωτοβουλία, που συμβάλει ουσιαστικά στην άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις ρυθμίσεις για το γάλα, είναι καλοδεχούμενη και οφείλουμε να την εξετάσουμε ενδελεχώς».