crimea_20140303_02.jpg

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τα στρατεύματά της και τις οικογένειές τους από την Κριμαία.

 

Με αυτόν τον τρόπο, παραδέχτηκε, στην ουσία, την ήττα της από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες κατέλαβαν εξ εφόδου μια από τις τελευταίες εναπομείνασες ουκρανικές βάσεις που συνέχιζαν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί παρέμεναν πολιορκημένοι σε βάσεις στην Κριμαία, χωρίς να προβάλουν ένοπλη αντίσταση αλλά αρνούμενοι να παραδοθούν, αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακηρύξει το δικαίωμα της Μόσχας να επέμβει στις αρχές του μήνα.

Στο μεταξύ, η Ρωσία απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός της σε 13 Καναδούς αξιωματούχους, μεταξύ αυτών σε μια σύμβουλο του πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ και στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, σε απάντηση στις κυρώσεις που υιοθέτησε ο Καναδάς εναντίον της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται σε απάντηση στις απαράδεκτες ενέργειες της καναδικής πλευράς» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.