smaragdis_01.jpg

Νέος Πρόεδρος του ΔΣ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου ο καταξιωμένος σκηνοθέτης και μέχρι τώρα Αντιπρόεδρος του ΔΣ του φεστιβάλ κ. Γιάννης Σμαραγδής.


Όπως είναι γνωστό, ο προηγούμενος Πρόεδρος, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, είχε παραιτηθεί από τη θέση αυτή επικαλούμενος τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα, που τότε ξεκινούσε.

Bιογραφικό του Γιάννη Σμαραγδή

Γεννήθηκε το 1946 στo Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Ελλάδα και το Παρίσι. Εμφανίζεται το 1972 με την μικρού μήκους ταινία Δύο τρία πράγματα… (12’), με την οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και διάκριση στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ του Καναδά.
Η σταδιοδρομία του Γιάννη Σμαραγδή μετρά πολλές επιτυχίες και βραβεία τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Η καλλιτεχνική του φήμη οφείλεται κυρίως στις ταινίες:
Καβάφης (1996)
*5 Κρατικά Βραβεία μεταξύ των οποίων Βραβείο καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας,
*Δυο διεθνή βραβεία μουσικής για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου από τα φεστιβάλ Γάνδης Βελγίου και Βαλένθια Ισπανίας.
*Υποψήφια για το βραβείο Grand Prix στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Φλάνδρας.
*Υποψήφια για το βραβείο Golden Astor στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mar del Plata.
*Επίσημη συμμετοχή στα φεστιβάλ Βερολίνου, Τορόντο, Σάο Πάολο, Μπρισμπέιν, Ιερουσαλήμ, Στοκχόλμης, καθώς και σε άλλα 50 διεθνή φεστιβάλ.
*Ελληνική υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου (Βραβεία Φελίξ 1997).
El Greco (2007)
*Το κρατικό κανάλι CBC κατέταξε την ταινία El Greco πρώτη ανάμεσα στις πέντε χρυσές ταινίες στο φεστιβάλ του Τορόντο 2008.
*8 Kρατικά Βραβεία μεταξύ των οποίων 1ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, βραβείο σκηνοθεσίας,
*Στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η ταινία απέσπασε το Βραβείο κοινού και το Βραβείο τεχνικής αρτιότητας της ΕΤΕΚΤ.
*Πρώτο βραβείο στον ηθοποιό Juan Diego Botto στο διεθνές φεστιβάλ του Καΐρου 2008
*Βραβείο GOYA για τα κοστούμια της ταινίας στην ενδυματολόγο Lala Huete.
* Επίσημη συμμετοχή σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως:
Τορόντο 2008, Σάο Πάολο 2008, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2008 του American Film Institute στην Washington, Κάιρο 2008, Γκουανταλαχάρα 2009, Pantalla Pinamar στην Αργεντινή, κ.α.
* Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι (2012).
*Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2012,
*Επίσημη Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαγκάης 2013 κ.α.

SMARAGDIS_02.jpg

Στην τηλεόραση, ο Γιάννης Σμαραγδής άγγιξε τις ψυχές των θεατών με την ταινία του Καλή σου Νύχτα, Κυρ Αλέξανδρε (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης) το 1980, που μεταδόθηκε πάνω από 50 φορές.
Το 1988 σκηνοθέτησε την κινηματογραφημένη σειρά 13 επεισοδίων Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται…, η οποία θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ελληνικές τηλεοπτικές σειρές.
Ο Γιάννης Σμαραγδής έχει σκηνοθετήσει και άλλες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως: Χατζημανουήλ (1984), Χαίρε Τάσο Καρατάσο (1986), (η οποία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας), πολλά ντοκιμαντέρ, κ.λπ. Το 2007 σκηνοθέτησε την Όπερα των Σκιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Το 2008 τιμήθηκε στην Ρώμη με το βραβείο “GIUSEPPE SCIACCA 2008” ως ο καλύτερος σκηνοθέτης της χρονιάς στην Ευρώπη για την ταινία του El Greco. Τον ίδιο χρόνο τιμήθηκε με το βραβείο «Σοφίης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ταινία του El Greco, καθώς και με πολλές άλλες διακρίσεις. Το 2012 τοποθετήθηκε ως τιμητικό μέλος της Επιτροπής Προεδρίας των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca. Επίσης, διορίστηκε Υπεύθυνος Κινηματογράφου και Θεάτρου και επικεφαλής όλων των επιστημονικών μελετών του τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου I.S.G.E.S.I. στην Ιταλία. Το 2012 σε λίστα στον διεθνή ιστότοπο IMDB η ταινία El Greco κατατάσσεται 5η στις 10 καλύτερες ελληνικές ταινίες όλων των εποχών.
O Γιάννης Σμαραγδής και η σύζυγός του Ελένη Σμαραγδή μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας EL GRECO, δώρισαν όλα τα δημιουργικά στοιχεία και τα έργα τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία στο Δήμο Ηρακλείου της Κρήτης. Εκτοτε λειτουργεί έκθεση σε χώρο στα ενετικά τείχη με την επιμέλεια της Ελ. Σμαραγδή και με τίτλο EL GRECO-Επιστροφή στην πατρίδα.
Το 2012, σε ψηφοφορία της ιστοσελίδας New Post, ο Γ.Σμαραγδής ψηφίστηκε ως ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης.