apth_aithousa_teletwn_01.jpg

Στον αέρα βρίσκονται και πάλι οι υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο μπλόκαρε τα εντάλματα πληρωμής, βάζοντας θέμα νομιμότητας της ανάθεση τους έργου.

Τα ελεγκτικά όργανα κρίνουν ασυνήθιστο το κέρδος του επιχειρηματία, που στην περίπτωση της καθαριότητας ανέρχεται σε μόλις 26,73 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο. Η εταιρία που έχει επιλεγεί από την αρμόδια επιτροπή κοστίζει για ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο 3.360.000 ευρώ, ενώ φέρεται να δίνει 0,12 ευρώ για αναλώσιμα υλικά.

Η εταιρία που δεν πήρε την εργολαβία θα κόστιζε στο πανεπιστήμιο 3.400.000 ευρώ ετησίως και εμφάνιζε ως κέρδη για ένα χρόνο 6.000 ευρώ, για αναλώσιμα υλικά θα έδινε 22.300 και 13.000 ευρώ θα ήταν το διοικητικό κόστος.

Ασυνήθιστο κέρδος εμφανίζει και η εταιρία που έχει αναλάβει τη φύλαξη του πανεπιστημίου και ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία. Αυτή τη φορά για 4 μήνες θα είχε όφελός μόνο 1,98 ευρώ. Ο ανάδοχος από την πλευρά του έχει προσφύγει στα δικαστήρια και ζητάει να εκταμιευτούν 230.000 ευρώ για την φύλαξη του πανεπιστημίου -μέρος του συνολικού ποσού των 870.000 ευρώ.

Τα ελεγκτικά όργανα στο πόρισμα τους επιρρίπτουν ευθύνες στα μέλη της επιτροπής του ΑΠΘ που έκριναν ως καλύτερες τις χαμηλές προσφορές, αφού σ αυτή την περίπτωση ο νόμος υποχρεώνει την αναθέτουσα αρχή να ζητήσει εξηγήσεις από τον ανάδοχο για το κατά πόσο μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με τόσο χαμηλό κόστος.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Γιάννης Παντής υποστηρίζει ότι όλα έγιναν απολύτως νόμιμα και ότι το θέμα προέκυψε μετά από προσφυγή στη Δικαιοσύνη των εταιριών που δεν επελέγησαν.