kexagias_02.jpg

Ο Νίκος Κεχαγιάς προσφέρει… προστασία από την αντιγραφή, μοναδικών προϊόντων, ακόμη και εγγράφων. Πώς; Με τη νανοτεχνολογία. Πώς τα κατάφερε; Μα… είναι επιχειρηματίας αλλά και… ερευνητής!

 

Προσωποποιημένα ολογράμματα υψηλής ασφάλειας, δηλαδή οπτικές διατάξεις που προστατεύουν από την αντιγραφή μοναδικά προϊόντα όπως ρούχα , αξεσουάρ, ακόμη και πολύτιμα έγγραφα, καινοτομικές διατάξεις που προσδίδουν λειτουργικές ιδιότητες σε μια επιφάνεια. Μοναδικά...κλειδώματα και σφραγίδες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

«Αυτή είναι η εξειδίκευση της εταιρείας NANOTYPOS με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα και μια από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που δημιουργούν τέτοιου είδους νανοκατασκευές» εξηγεί ο Νίκος Κεχαγιάς επικεφαλής της νεοσύστατης εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Έχοντας αποφοιτήσει από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Φυσικής ο Νίκος Κεχαγιάς συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ισλανδία και τώρα είναι επικεφαλής μιας υπηρεσίας που παρέχει συμβουλές στις ομάδες του Ινστιτούτου Καταλονίας που δραστηριοποιούνται στις Νανοκατασκευές.

«Είχα τη δυνατότητα να δημιουργήσω μια νέα επιχείρηση στην Ισπανία, προτίμησα όμως σε αυτή την δύσκολη περίοδο να επιστρέψω στην Ελλάδα.», εξηγεί.

Παρά τις δυσκολίες που αρχικά συνάντησε η νεοσύστατη εταιρεία σήμερα έχει στενή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με την εταιρεία Organic Electronic Technologies που επίσης εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού και με ιδιωτικές εταιρείες στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική.

«Παρακολούθησα κάποια σεμινάρια επιχειρηματικότητας»

kexagias_01.jpg

«Προσωπικά δεν είχα κάποια εμπειρία απο το επιχειρείν, καθώς ειμαι ερευνητής. Κάποια σεμιναρια επιχειρηματικότητας έχω παρακολουθήσει στο Βέλγιο αλλα τα περισσότερα τα μαθαίνεις στην πράξη. Βεβαίως πολύτιμη ήταν η βοήθεια των συνεργατών μου και φίλων που είναι επιχειρηματίες και γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας. Δεν ειναι ολα τέλεια στην Ελλάδα» λέει ο Νίκος Κεχαγιάς και συμπληρώνει : «Ούτε όμως και στο εξωτερικό θα σου στρώσουν το μαγικό χαλί. Σε όποια χώρα και να βρίσκεσαι πρεπει να προσπαθήσεις και να μην το βάζεις ποτέ κάτω. Η Ελλάδα υστερεί σε πολλά πράγματα . Ήταν όμως και είναι επιλογή μας να πολεμήσουμε εδω. Πρέπει να αλλάξουμε τα δεδομένα και να πληροφορήσουμε τους έλληνες επιχειρηματίες για τις νέες δυνατότητες των τεχνολογιών μας»

Ερευνητής και επιχειρηματίας; Η σύγχρονη πραγματικότητα

O NANOTYPOS ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Θεσσαλονίκη πριν από ενάμιση χρόνο.

«Η στήριξη έρχεται (είτε κρατική είτε ιδιωτική) το θέμα είναι το κίνητρο, η οργανωμένη προσπάθεια (απο όλους) και η αλληλοβοήθεια. Έχουμε πολλά προτερήματα σαν λαός τα οποία δεν τα εκμεταλευόμαστε» δηλώνει ο επικεφαλής και προ(σ)καλεί τους επενδυτές να υποστηρίξουν καινοτόμες ιδέες νέων ερευνητών.

«Πρέπει ν αλλάξει η κακή νοοτροπία και η κακή ψυχολογία στην Ελλάδα.

Ας δούμε τι κάνουν οι εταιρείες στην Δανία ή την Ολλανδία και ας μάθουμε απο αυτούς.. Πρέπει να το κάνουμε!» καταλήγει.

Πρόγραμμα RoleMak

Ο Νίκος Κεχαγιάς είναι ένας από τους έλληνες ερευνητές που διδάσκει στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του προγράμματος RoleMak .

Στόχος του προγράμματος που πραγματοποιείται από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ είναι η ενδυνάμωση της Ερευνητικής και Τεχνολογικής Δυναμικής της Κεντρικής Μακεδονίας στα Οργανικά Ηλεκτρονικά , τα οποία αποτελεούν έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα και μια επαναστατική τεχνολογική δραστηριότητα με απεριόριστες εφαρμογές όπως τα οργανικά φωτοβολταϊκά, οι βιο-αισθητήρες, οι οργανικές δίοδοι εκπομπής φωτός κ.ά.

Νίκος Κεχαγιάς: «Δεν ειναι ολα τέλεια στην Ελλάδα. Ούτε όμως και στο εξωτερικό θα σου στρώσουν το μαγικό χαλί»

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση εξοπλισμού και την μετακίνηση των καλύτερων στο είδος τους επιστημόνων από την ΕΕ , οι οποίοι θα παραμείνουν από 4 έως 18 μήνες στο ΑΠΘ και θα διδάξουν τους φοιτητές και τους νέους ερευνητές. Αντίστοιχα, προσωπικό από το Αριστοτέλειο αναμένεται να μετακινηθεί στα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα Οργανικών Ηλεκτρονικών της Ευρώπης , προκειμένου να αποκτήσει εξιδείκευση σε νέες τεχνικές των Οργανικών Ηλεκτρονικών.