foitites_amfitheatro_01.jpg

Απόλυτο λάθος έχει το υπουργείο Παιδείας, στο θέμα των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών». Αυτό τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, που μίλησε στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και τη Ραδιοεφημερίδα του Fm100.

Ο κ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε τις ενέργειες του υπουργείου σ’ αυτό το θέμα «ασκήσεις επί χάρτου από το Μαρούσι» και απέρριψε τον χαρακτηρισμό «αιώνιοι φοιτητές», προτείνοντας να αποκαλούνται «λιμνάζοντες»… Τους διαχώρισε, δε, σε δύο κατηγορίες: Αυτούς που εγκατέλειψαν, εδώ και χρόνια, τις σπουδές τους κι αυτούς που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν, στην ώρα τους, τις σπουδές τους, για οικονομικούς λόγους, ή λόγους ασθενείας.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, οι φοιτητές αυτοί δεν επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ τον προϋπολογισμό, αφού δεν δικαιούνται να μείνουν στις εστίες, δεν έχουν δικαίωμα σίτισης στη φοιτητική λέσχη, έχουν πάρει τα βιβλία τους όταν έκαναν την πρώτη εγγραφή τους και δε δικαιούνται, καν, πάσο, για τις συγκοινωνίες.

Τι λέει το υπουργείο

Το θέμα των 180.000 «αιώνιων» φοιτητών, που πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα των πανεπιστημίων ως το τέλος του καλοκαιριού, έχει επιφέρει τριγμούς στις σχέσεις υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων προκαλεί το θέμα των περίπου . Οι πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει άμεσα και επιμένουν πως το θέμα δεν είναι οι επιχορηγήσεις προς τα πανεπιστήμια με βάση τον αριθμό των φοιτητών. Αμφισβητούν και τον αριθμό των 180.000 και τον κατεβάζουν κατά πολύ.

Το υπουργείο Παιδείας διαμηνύει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης θα διαγραφούν.

Ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι κάθετος και δηλώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί, ενώ όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο φοίτησης θα διαγραφούν. Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι τα τελευταία χρόνια δόθηκαν 6 επιπλέον εξεταστικές, ώστε όσοι επιθυμούσαν πραγματικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να το πράξουν.