Η Ουκρανία «βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής» μετά την «κήρυξη του πολέμου» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα Kυριακή ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ.
Όπως είπε, βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό και κάλεσε τον πρόεδρο Πούτιν να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις και τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ, έκλεισε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε όλα τα μη πολιτικά αεροσκάφη.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα κινητοποιήσει όλους τους εφέδρους της ώστε να εξασφαλίσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες για μάχη το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ακεραιότητα του εδάφους της.

«Το υπουργείο Άμυνας αναμένεται να καλέσει απ' όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει δοθεί εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να βοηθήσουν στην εγγύηση της ασφάλειας της Ουκρανίας. Η Ρωσία «απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» και πρέπει «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες και απειλές» εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Αυτό που η Ρωσία κάνει τώρα στην Ουκρανία παραβιάζει τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απειλεί την ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ράσμουσεν μιλώντας σε δημοσιογράφος.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κάλεσε τη Ρωσία να αποκλικαμώσει τις εντάσεις και όλες τις πλευρές να «συνεχίσουν όλες τις προσπάθειες για να απομακρυνθεί αυτή η επικίνδυνη κατάσταση» τόνισε.

«Στο Κίεβο ας ξεκαθαρίσουν ποιος είναι το αφεντικό και να μην ασχολούνται μαζί μας, η Κριμαία ασχολείται μόνο με την αυτονομία της (...) θα ψηφίσουμε για να δώσουμε στην Κριμαία αυτόνομο καθεστώς» δήλωσε πριν λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ θέλοντας να αποστείλει μήνυμα ότι στη ρωσόφωνη δημοκρατία αψηφούν την ουκρανική κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε προστασία από τους ναζί της (πλατείας) Μαϊντάν, ξέρουμε για τι είναι ικανοί» πρόσθεσε ο Κονσταντίνοφ.

Η Κριμαία έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την αυτονομία της από την Ουκρανία στις 30 Μαρτίου.