crimea_20140303_01.jpg

ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ

Ένοπλοι άνδρες, που πιστεύεται ότι είναι Ρώσοι, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια ουκρανική βάση εκτόξευσης πυραύλων στην περιοχή της Κριμαίας, χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός και χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς που ήταν παρών στο συμβάν, το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν οι ένοπλοι παραβίασε την πύλη της βάσης στη Σεβαστούπολη.

'Ενας Ουκρανός αξιωματικός του στρατού, ο Βλάντισλαφ Σελεζνιόφ, είπε τηλεφωνικά ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν τη βάση χωρίς να ανοίξουν πυρ. Ένας άλλος αξιωματικός είπε στο Ρόιτερς ότι προσπαθεί να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των ενόπλων, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει κατασχεθεί κανενός είδους οπλισμός.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ 01.05

Έληξε ο συναγερμός που σήμανε νωρίτερα σε βάση εκτόξευσης πυραύλων στη Σεβαστούπολη.  Οι ένοπλοι με ρωσικές στρατιωτικές στολές, αλλά χωρίς διακριτικά, που εισέβαλαν και κατέλαβαν τη βάση, αποχώρησαν έπειτα από διαπραγματεύσεις. Δεν υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών και δεν τραυματίσθηκε κανείς.

Η είδηση της κατάληψης μεταδόθηκε αρχικά από δημοσιογράφο του Reuters ο οποίος βρίσκόταν  στο σημείο.

Οι ένοπλοι που φέρονται να είναι Ρώσοι, όπως μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οδηγώντας ένα φορτηγό μπήκαν σε βάση εκτόξευσης πυραύλων της  Κριμαίας και την κατέλαβαν αναίμακτα.

Επίσης ένας ουκρανός αξιωματούχους είχε δηλώσε στο Reuters σε εξέλιξη βρίσκονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των ουκρανών και των ενόπλων που είναι μέσα στη βάση και τόνιζε πως δεν υπήρξε παράδοση όπλων.

Επίσης το BBC αναφέρει ότι δύο δημοσιογράφοι που βρίσκονταν έξω από τη βάση και προσπάθησαν να φωτογραφήσουν το συμβάν ξυλοκοπήθηκαν άγρια από ομάδες πολιτοφυλακής.