kalafatis_panel_20140317_02.JPG

Με αισθητή στήριξη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης άρχισε, απόψε, τον προεκλογικό του αγώνα ο υποψήφιος δήμαρχος Σταύρος Καλαφάτης.

Προσωπικότητες, με ενεργό δράση και θεσμικούς ρόλους στην επιστημονική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της πόλης, πήραν, ένας – ένας, το λόγο κι εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν στην δυνατότητα του Σταύρου Καλαφάτη να εξασφαλίσει μια διαφορετική προοπτική για τη Θεσσαλονίκη.

Πάνελ με σημασία

Συμβόλαιο με τους Θεσσαλονικείς, μια "Συμφωνία αρχών και θέσεων", παρουσίασε απόψε από το πολιτιστικό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς στα Λαδάδικα, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης. Ενώπιον ενός πολυπληθούς ακροατηρίου, σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, ο κ. Καλαφάτης εγκαινίασε και επισήμως την έναρξη της προεκλoγικής εκστρατείας του.

Περιγράφοντας τι περιμένουν οι πολίτες από τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο κ. Καλαφάτης έκανε λόγο για "ένα Δήμαρχο που να αποτελεί μοντέλο-υπόδειγμα για τον πολίτη, με κυρίαρχο στοιχείο το να ενώνει και όχι να διχάζει τους Θεσσαλονικείς. Ένα Δήμαρχο που να απαιτεί την αξιολόγηση από τους συμπολίτες του βάσει των καταγεγραμμένων προσπαθειών και της αποτελεσματικότητάς του. Ένα Δήμαρχο που να τα καταφέρνει πρώτα στα μικρά και απαραίτητα, στα απλά και καθημερινά κι έπειτα να μιλά για τα μεγάλα και φιλόδοξα. Ένα Δήμαρχο που οι προσπάθειές του να ωφελούν  την κοινωνία και όχι την επικοινωνία".

kalafatis_panel_20140317_01.JPG

Στο πάνελ οχτώ ομιλητές (Κάτια Ζελομοσίδου, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, Νίκος Βαλεργάκης, Μένη Λυσσαρίδου, Κώστας Χαντζαρίδης, Χάρης Βαπορίδης, Ιωάννης Χατζηδημητρίου, Μαρία Γραμματίκη) μίλησαν για τον Σταύρο Καλαφάτη.

Παρόντες στην εκδήλωση τα περισσότερα κομματικά στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων βουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής οργανισμών, σύσσωμη η ΟΝΝΕΔ κτλ.

Εντύπωση έκανε η παρουσία παραδοσιακών στελεχών της ΝΔ, που δε συνηθίζουν να παρίστανται σε κομματικές εκδηλώσεις, όπως ο Σωτήρης Κούβελας, ο Χρήστος Κοσκινάς κ.ά.

Η διακήρυξη αρχών

Οι βασικές αρχές της παράταξής του, όπως τις περιέγραψε είναι:

-Θωράκιση της αξιοπρέπειας της Θεσσαλονίκης, από κάθε τι που τραυματίζει την ιστορία, τη φυσιογνωμία, τους ανθρώπους της. Και σεβασμός απέναντι σε όλα και όλους όσους συναποτελούν την πόλη μας.
-Κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση των ζητημάτων της καθημερινότητας, διότι πριν τα μεγάλα εγχειρήματα, είναι εφικτά τα μικρά επιτεύγματα. Και «τα μικρά είναι μεγάλα», αφού κάθε μικρή παρέμβαση μπορεί να αποκτά μεγάλη αξία στην ποιότητα ζωής της τοπικής κοινωνίας.
-Αρμονική συνύπαρξη απόψεων και προτάσεων, ακόμα και διαφορετικής προέλευσης ή ιδεολογικής αφετηρίας, με απαράβατο όρο, η άσκηση των δικαιωμάτων του καθενός να μη θίγει τα δικαιώματα και την ελευθερία του άλλου.
-Απόλυτος σεβασμός στους θεσπισμένους κανόνες, που θωρακίζουν τη διαφάνεια σε κάθε συναλλαγή της διοίκησης με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
-Συνέπεια λόγων και έργων, μιας διοίκησης που θα λέει λιγότερα και θα πράττει περισσότερα, με κωδικοποίηση και διαρκή έλεγχο της πορείας υλοποίησης των προγραμματικών δεσμεύσεων.
-Υπεύθυνη στάση της Δημοτική Αρχής και συγκεκριμένες παρεμβάσεις με βάση τις αρμοδιότητες, που πηγάζουν από το νόμο.
-Αξιοκρατική αξιοποίηση και σύνθεση δυνάμεων, χωρίς αποκλεισμούς, με πρωταρχικό κριτήριο την μεγιστοποίηση της ωφέλειας για το σύνολο.

Οι στόχοι της παράταξης

Πολιτισμός, ανάπτυξη και λειτουργία της πόλης είναι οι κύριοι στόχοι του κ. Καλαφάτη.

kalafatis_ekdilosi_prin_tin_enarxi_20140317_01.jpg

Στον πολιτισμό ως προτεραιότητες έθεσε την "αποτύπωση μιας καθαρής πόλης σε κάθε γειτονιά και όχι μόνο σε δρόμους "βιτρίνες" του κέντρου". Μεταξύ άλλων:

• Αναδιοργάνωση του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων.
• Έμφαση στην ανακύκλωση.
• Κινητροδότηση και όχι ενοχοποίηση των πολιτών.
Επίσης, έκανε λόγο για "ανάδειξη μιας ανθρώπινης πόλης, μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας", με:
• Καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης μέσα από τις σχολικές μονάδες.
• Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με συνεργασία όλων των φορέων της πόλης.
• Πρόνοια για ζητήματα που αφορούν συνανθρώπους μας με αναπηρία.
Στόχος επίσης η "έμπρακτη ενίσχυση του «ευ ζην» στη Θεσσαλονίκη":
• Αξιοποίηση του δημόσιου χώρου για αναψυχή, αθλητικές δράσεις κ.ά.
• Ενθάρρυνση εκδηλώσεων παιδαγωγικού, ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.
• Στήριξη εθελοντικών κινημάτων σε οργανωμένη βάση με δομή, διαδικασίες και συγκεκριμένη στόχευση.
Για το στόχο της ανάπτυξης έθεσε τις εξής προτεραιότητες:
-Ενδυνάμωση της πόλης και του κύρους της:
• Μητροπολιτικό μοντέλο οργάνωσης της πόλης.
• Ανάδειξη φορέων «αιχμής», όπως το λιμάνι, η ΔΕΘ, τα Πανεπιστήμια και οι φορείς καινοτομίας.
• Επένδυση στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης και σύνδεσή της με τον τουρισμό.
• Ενίσχυση του ρόλου του Δήμου Θεσσαλονίκης στη διαχείριση του ΕΣΠΑ.
-Ενεργή συμβολή στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης.
• Στήριξη της αστικής επιχειρηματικότητας.
• Ουσιαστική σύνδεση των Πανεπιστημίων με το επιχειρείν.
• Μέτρα ενίσχυσης της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού city-break προορισμού.
-Προώθηση μιας «έξυπνης Θεσσαλονίκης».
• Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της λειτουργίας και της ανάπτυξης της πόλης.
• Κέντρο καινοτομίας με ουσιαστική συνεργασία όλων των υπαρχόντων φορέων.
Για τη λειτουργία της πόλης το σχέδιο Καλαφάτη περιλαμβάνει:
-Εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας και της ουσιαστικής ευταξίας στην πόλη:
• Αξιοποίηση των δυνατοτήτων παρέμβασης του Δήμου στο κυκλοφοριακό.
• Αναδιοργάνωση του συστήματος στάθμευσης.
• Αποτελεσματική διευθέτηση του ζητήματος των τραπεζοκαθισμάτων σε συνεργασία με τους επαγγελματίες.
• Φωτισμένοι δρόμοι, αντί για σκοτεινές παγίδες.
• Συνεχής δραστηριοποίηση για την εξουδετέρωση του παρεμπορίου.

Αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημαρχία είναι και το πλαίσιο διεκδικήσεων και έργων που θα προτείνει στους Θεσσαλονικείς ο υποψήφιος δήμαρχος.
"Μ’ αυτό το πλαίσιο αρχών και στόχων θέλω να σας καλέσω όλους να γράψουμε μαζί ένα καινούργιο κεφάλαιο στην πολύχρονη ιστορία της πόλης. Μια πόλη με αρχές και κανόνες, μια πόλη του πολιτισμού, που δεν σταματά να εξελίσσεται, μια πόλη «δροσερή» που αναπνέει και λειτουργεί. Μ’ άλλα λόγια σε μια πόλη, που είναι σ’ όλα εντάξει", είπε ο κ. Καλαφάτης.

kalafatis_ekdilosi_prin_tin_enarxi_20140317_02.jpg

Η στήριξη στους ανθρώπους της “Ιθάκης”

Συγκινητικός στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Σταύρου Καλαφάτη, ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» κ. Χάρης Βαπορίδης, που θυμήθηκε τη στήριξη που παρείχε ως υπουργός, ο Σταύρος Καλαφάτης στις οικογένειες των εξαρτημένων νέων, βοηθώντας ενεργά στη δημιουργία ΙΕΚ εντός των εγκαταστάσεων της ΙΘΑΚΗΣ, ώστε να αποκτούν εφόδια στη διάρκεια της προσπάθειάς τους να νικήσουν τα ναρκωτικά.

«Σταύρο σ` ευχαριστούμε για ό,τι έχεις κάνει για τα δικά μας παιδιά», κατέληξε σε συγκινησιακή φόρτιση ο κ. Βαπορίδης