european_union_map_flag.jpg

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φιλοξενεί από σήμερα έως και την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τη Νεολαία.

Θέμα η κοινωνική ένταξη των νέων.

Στη Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014, συμμετέχουν πάνω από 250 άτομα, εκπρόσωποι Εθνικών Συμβουλίων Νέων, Γενικοί Διευθυντές της Ε.Ε. για θέματα νεολαίας, εκπρόσωποι από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, καθώςκαι εκπρόσωποι από διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Νέων, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν από κοινού τις διάφορες πτυχές της κοινωνικής ένταξης , όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης , οι ποιοτικές θέσεις εργασίας, η ενεργός ένταξη, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και η επιχειρηματικότητα των νέων.

Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας αποτελεί ένα φόρουμ διαρκούς ανταλλαγής απόψεων αναφορικά με τις προτεραιότητες, την εφαρμογή, αλλά και τον αντίκτυπο της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε θέματα νεολαίας.

Οι εργασίες της Διάσκεψης έρχονται ως επιστέγασμα των αποτελεσμάτων εθνικής διαβούλευσης, έτσι όπως πραγματοποιείται μεταξύ των 28 κρατών-μελών, αλλά και των εκθέσεων που έχουν υποβληθεί από διεθνείς ΜΚΟ Νέων. Είναι μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στο ακανθώδες πρόβλημα της ανεργίας και της κοινωνικής ένταξης των νέων στην Ε.Ε.

Στόχος της Διάσκεψης είναι η κατάρτιση συγκεκριμένων συστάσεων για το ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τον διαρθρωμένο διάλογο και την κοινωνική ένταξη, το οποίο και αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Νεολαίας τον Μάιο του 2014.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2014. Αυτό προσθέτει συμβολική αξία σε αυτή τη Διάσκεψη.