Σε «ναρκοπέδιο» έχει μετατραπεί, πλέον, η Κριμαία με τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει τουλάχιστον δύο βάσεις στην περιοχή, ενώ έχουν προσεγγίσει κι άλλες με σκοπό να κατάσχουν τον οπλισμό τους.
Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, ενώ σε συνομιλία που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε ότι η εισβολή των στρατευμάτων στην χερσόνησο ήταν μία πράξη επιβεβλημένη από την πλευρά του, καθώς απειλούνταν οι Ρώσοι πολίτες στην περιοχή από τους υπερεθνικιστές.



Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Γερμανία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε διμερή και πολυμερή ζητήματα για να επιδιώξουν την “ομαλοποίηση” της κατάστασης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μόσχα.

Η επικοινωνία αποτέλεσε πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς που ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας, ειδικότερα.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν τη Ρωσία με οικονομικό αποκλεισμό. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι έκανε λόγο για αποβολή της Μόσχας από την G8, ενώ μίλησε για «απίστευτη πράξη επιθετικότητας.

Ετοιμη για πολεμική σύρραξη η Ουκρανία

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει κηρύξει πόλεμο στη χώρα. Μάλιστα, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μία απλή απειλή από την πλευρά της Μόσχας. «Είμαστε στο χείλος της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στην Ουκρανία υπάρχει γενική επιστράτευση και γίνονται οι απαραίτητες ετοιμασίες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η χώρα, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία.

Ηδη, οι Ρώσοι ελέγχουν τον εναέριο χώρο και το έδαφος, με χιλιάδες στρατιώτες στις μεγάλες πόλεις, ενώ έχουν και τον πλήρη έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής τόσο εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας του ρωσικού στόλου στον ναύσταθμο, αλλά και της αυτομόλησης του αρχηγού του Ουκρανικού Ναυτικού.

Ο Ντένις Μπερεζόφσκι, που διορίστηκε αρχηγός ναυτικού μόλις την Πέμπτη, ανακοίνωσε ότι απομακρύνεται από το ουκρανικό ναυτικό και θέτει εαυτόν στην υπηρεσία της κυβέρνησης της Κριμαίας, γεγονός, που ερμηνεύεται ως ακόμη μια στιγμή επίδειξης ισχύος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ουσιαστικά, η Κριμαία αποκτά και τον δικό της στόλο με τη συνδρομή των Ρώσων.

Είχαν προηγηθεί εκτεταμένες επιχειρήσεις των ένοπλων ομάδων που δεν φέρουν διακριτικά, αλλά είναι μέλη των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίο απέκλεισαν τη βάση του πεζικού σε πόλη της Κριμαίας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ίδιο έχει συμβεί σε τουλάχιστον άλλα τρία στρατόπεδα.

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει τις πρακτικές της Ρωσίας: Παραβίαση Διεθνούς Δικαίου

Επειτα από μια πεντάωρη έκτακτη συνεδρίαση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία καταδικάζει τις πράξεις της Ρωσίας και την καλεί να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει τόσο με το ΝΑΤΟ, όσο και με την Ουκρανία.

Αναφέρει ότι η εισβολή στην Κριμαία συνιστά παραβίαση του Διεθνού Δικαίου και επισημαίνει ότι η Ουκρανία είναι πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ, καλώντας, τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες και να συμμετέχει ώστε να δοθεί πολιτική λύση στο ζήτημα.

Βαριές απειλές από ΗΠΑ: Για οικονομικό πόλεμο μιλάει ο Κέρι

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια τονίζοντας ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να βρεθεί αποκλεισμένη οικονομικά

«Δεν μπορείς τον 21ο αιώνα να συμπεριφέρεσαι με τρόπο του 19ου αιώνα εισβάλλοντας σε μια άλλη χώρα προβάλλοντας εντελώς κατασκευασμένες δικαιολογίες» δήλωσε ο Κέρι στην εκπομπή “Face the Nation” του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Κέρι, πάντως, προσέθεσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της «ένα σύνολο σωστών επιλογών» που μπορεί να κάνει για να αποκλιμακώσει την κρίση.

«Πρόκειται για μια απίστευτη επιθετική ενέργεια. Είναι πραγματικά μία εκπληκτική, προμελετημένη επιλογή του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντιμίρ) Πούτιν να εισβάλει σε μία άλλη χώρα. Η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία καταπατά τις διεθνείς της υποχρεώσεις της», προσέθεσε ο Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, επίσης, προειδοποίησε με έντονο τρόπο ότι η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να αποπεμφθεί την από την Ομάδα των Οκτώ (G8) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του πλανήτη, εάν η Μόσχα συνεχίσει τη στρατιωτική εισβολή στην Κριμαία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «μπορεί να μην φιλοξενήσει τη (σύνοδο) της G8 στο Σότσι, μπορεί μάλιστα να μην είναι καν στους κόλπους της G8 εάν αυτό συνεχιστεί» προέβλεψε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC, στο πλαίσιο ενός κύκλου συνεντεύξεων που έδωσε σε εκπομπές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης το πρωί της Κυριακής, για το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία θέλει να είναι μία χώρα μέλος της G8, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως μία χώρα της G8» είπε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο CBS.

«Η G8 και ορισμένοι άλλοι είναι έτοιμοι να φθάσουν στα άκρα για να απομονώσουν τη Ρωσία εξαιτίας αυτής της εισβολής» στην Κριμαία, διεμήνυσε ο Τζον Κέρι, απειλώντας τη Μόσχα με την «επιβολή κυρώσεων» και «οικονομική απομόνωση».

Ανυποχώρητη η Μόσχα – Πούτιν: Δεν μας άφησαν επιλογή

Από την πλευρά της η ρωσική κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, να δηλώνει ότι «Είναι αδύνατο να αποκλειστεί η Ρωσία».

Απαντώντας ουσιαστικά στον Τζόν Κέρι ο κ. Πουσκόφ τόνισε ότι οι χώρες της Δύσης δεν μπορούν να επιτύχουν αποκλεισμό της χώρας και πρόσθεσε με νόημα ότι υπάρχουν και άλλοι ισχυροί «παίκτεϛ» όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίοι δεν έχουν εκφράσει άποψη για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ότι οι Ρώσοι πολίτες και οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί αντιμετώπιζαν μια «αδιάπτωτη» απειλή από τους υπερεθνικιστές και ότι τα μέτρα που έλαβε η Μόσχα ήταν προσήκοντα δοθείσης της «εξαιρετικής κατάστασης», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε μια τηλεφωνική επικοινωνία κατά την διάρκεια της οποίας η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Γερμανία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για να επιδιώξουν την «εξομάλυνση» της κατάστασης, ανέφερε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η ουσία είναι πως Δύση και Ρωσία βρίσκονται ενώπιον της σοβαρότερης αντιπαράθεσης από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και μετά την πτώση του Τείχους, με τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα να είναι πολύ προσεκτικές, καθώς, η κρίση έχει φτάσει πλέον στο κατώφλι της ΕΕ και ο κίνδυνος μιας γενικότερης ανάφλεξης είναι πάντα ορατός.