metro_erga_1.jpg

«Αν δεν υπάρχει έργο, δε θα υπάρχουν και εργαζόμενοι», σχολίασε για τις εξελίξεις στο μετρό της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, Χάρης Κυπριανίδης, που

μίλησε στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και τη Ραδιοεφημερίδα του Fm100.

Ο κ. Κυπριανίδης υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει γι αυτήν τη δυσάρεστη κατάσταση. «Προσπαθήσαμε να κινητοποιήσουμε τους αρμόδιους, όμως δεν εισακουστήκαμε», λέει. Και προσθέτει: «Πλέον οι εξελίξεις δεν είναι στο χέρι μας».

Όπως τόνισε, η κατασκευάστρια ανάδοχος εταιρία υπολογίζει το υπόλοιπο εργασιών στα 7.000.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει, ουσιαστικά, έργο να εκτελεστεί και υπογράμμισε πως η «Αττικό Μετρό Α.Ε.» οφείλει να απαντήσει λεπτομερώς στην 40σέλιδη αίτηση αποδέσμευσης από το έργο της κατασκευάστριας, με την οποία κατήγγειλε τη σύμβαση.

Πέγκας: Να πάρουμε χρονοδιάγραμμα για το έργο

«Πρέπει κάποτε να έχουμε ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα του έργου του μετρό της Θεσσαλονίκης». Αυτό ζήτησε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης Α.Ε., Σπύρος Πέγκας, που μίλησε στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100.

Ο κ. Πέγκας τάχθηκε υπέρ της κατασκευής μετρό στη Θεσσαλονίκη και τόνισε: «Στόχος μας είναι να μην καταλήξουν και αυτές οι εργασίες στο να μιλάμε για μια ‘νέα τρύπα’. Αντί, όμως, να μαλώνουμε πάνω από το πτώμα του μετρό, πρέπει να βρούμε λύση. Το μετρό πρέπει να γίνει», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τη διαδημοτική εταιρία της οποίας προεδρεύει, ζήτησε να γίνει «ενδιάμεση διαχειριστική αρχή για να δώσει λύσεις σε προβλήματα της πόλης –ανάμεσά τους και στο κυκλοφοριακό». Υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια ρηξικέλευθη καινοτόμα μελέτη για το κυκλοφοριακό, καθώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε με μπαλώματα». Στη μελέτη αυτή θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία τραμ, για την κατασκευή του οποίου υπολογίζεται ότι απαιτούνται 500 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι ένα μέγεθος που μπορούμε να διαχειριστούμε, μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων», πρόσθεσε.

Τέλος, παραδέχτηκε πως «κάναμε λιγότερα από όσα είχαμε πει ως διοίκηση του δήμου. Πρέπει να βρούμε ουσιαστικές λύσεις», τόνισε.