ekloges_20101107_03_mikro.jpg
Σε τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Ποτάμι, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφουν χαμηλά ποσοστά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών. 

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί οριακό προβάδισμα με ποσοστό 15,5% έναντι της Νέας Δημοκρατίας που συγκεντρώνει το 15%, ενώ το Ποτάμι φτάνει το 7%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 41%, ενώ ένα 63% εκτιμά ότι η αποχή θα αυξηθεί δεδομένου ότι οι κάλπες θα στηθούν ένα μήνα μετά το Πάσχα.

Αναλυτικότερα στην πρόθεση ψήφου:

  • ΝΔ 15,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ 15,5%
  • Το Ποτάμι 7%
  • ΚΚΕ 5%
  • Χρυσή Αυγή 4,5%
  • ΠΑΣΟΚ 3,5%
  • ΑΝΕΛ 2,5%
  • ΔΗΜΑΡ 1,5%
  • Λοιπά κόμματα 4%

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 52%, έναντι 33% για τη ΝΔ. Το ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές κινείται στο 54% (46% το 2009), έναντι 46% που δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται (55% το 2009).

Η έρευνα ήταν πανελλαδική και έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα 1.015 ατόμων. Πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-10 Μαρτίου 2014.

Ποτάμι – Κίνημα Ελλήνων Πολιτών: Βίοι παράλληλοι(;)

«Μια κατάσταση σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο» αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή εφαρμοσμένης στατιστικής Θεόδωρο Χατζηπαντελή, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, με αφορμή τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών.

Ειδικά για το ότι η κίνηση του Σταύρου Θεοδωράκη «Το Ποτάμι» φιγουράρει στην τρίτη θέση των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος για τις ευρωεκλογές, θύμισε το Κίνημα Ελλήνων Πολιτών, το οποίο, όταν ιδρύθηκε, από τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας, στις δημοσκοπήσεις συγκέντρωνε ποσοστά από 20 ως 25%. «Σε συνθήκες βρασμού, δεν μπορείς να διαπιστώσεις με το… χέρι σου την θερμοκρασία του νερού», είπε, παραλληλίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, με μια κατσαρόλα…

Όσον αφορά το πώς τα κόμματα συγκεντρώνουν ισχνά ποσοστά, αλλά οι επικεφαλής τους πολύ μεγαλύτερα στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, εξήγησε ότι, «αυτή είναι μια ερώτηση που γίνεται για να εκμαιεύσουμε απαντήσεις για τις προτιμήσεις των αναποφάσιστων. Όπως και η ερώτηση για την παράσταση νίκης. Αφού ερωτηθούν για τις προτιμήσεις τους, όταν απαντήσουν πως δε γνωρίζουν, ή δεν έχουν αποφασίσει, ακολουθεί η ερώτηση για την παράσταση νίκης κι αμέσως μετά για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ώστε να διαγνωστεί η πρόθεσή τους», εξήγησε.

Στο ερώτημα αν, με τα σημερινά στοιχεία, προκύπτουν κυβερνήσεις συνεργασιών, είπε πως κάτι τέτοιο είναι απόλυτα φυσικό, αφού κανείς δεν συγκεντρώνει αυτοδυναμία. «Ζούμε μια ακραία κατάσταση θρυμματισμού», σχολίασε.