iakovou_mikro_01.jpg

Του ΚΩΣΤΑ ΙΑΚΩΒΟΥ*

Αναμφισβήτητα το 2013 ήταν μία επίπονη χρονιά για την Ελλάδα και για τον κλάδο μας. Χαράτσια, φόροι, ανεργία, πρόστιμα, αυτοκτονίες, λουκέτα και έντονα φαινόμενα διαφθοράς πρωταγωνίστησαν ως πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και των διαδικτυακών μέσων την χρονιά που πέρασαν.

Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου ο κλάδος μας ξεκίνησε μια εκστρατεία κατά του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων. Μια καμπάνια δράσης και πρόληψης. Όπου πρωταρχικός σκοπός της, είναι: η καταπολέμηση της διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων, η προστασία του κλάδου και η προστασία των καταναλωτών. Την ίδια στιγμή όπου μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων του κλάδου μας, επιβραβεύεται για τα θετικά βήματα τα οποία κάνουν (για την πάταξη του λαθρεμπορίου), μία άλλη μερίδα ανθρώπων θυσιάζουν στον βωμό του χρήματος, τους κόπους και τις οικογένειες χιλιάδων συναδέλφων μας.

Και για να γίνω κατανοητός προς όλους, αναφέρομαι σε αυτούς «τους επονομαζόμενους συναδέλφους μας», που διακινούν οι ίδιοι παράνομα καπνικά προϊόντα, πουλώντας παράνομα τσιγάρα, αγνώστου προελεύσεως μη διστάζοντας να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Δεν ήταν λίγα τα μηνύματα που έλαβα από συναδέλφους αγαπητοί μου φίλοι, λίγες μέρες πριν την αλλαγή του χρόνου. Μηνύματα «ανεπίσημα» οποία μιλούσαν για παράνομη διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, αλλά όπως λέει και ο λαός μας ¨όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά¨. Δεν σας κρύβω ότι παρόλο το ότι, το είχα προβλέψει και αναφέρει σ' ένα Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που είχαν παραβρεθεί τα μέλη μας στο Επιμελητήριο, στο άκουσμα της είδησης, μου ήταν δύσκολο να το αποδεκτό. Είναι δύσκολο να ακούς ότι την ώρα που εσύ κτίζεις κάποιος άλλος έρχεται και γκρεμίζει το έργο σου.

Θα ήθελα να συνετίσω τους συναδέλφους μας, αυτούς τους λίγους που έχουν προβεί, σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις και να τους προειδοποιήσω, ότι το λαθρεμπόριο διώκεται και θεωρείται κακουργηματική πράξη «πλέον». Ότι τέτοιου είδους ενέργειες μόνο «πλημμελήματα» δεν χαρακτηρίζονται. Θέτουν σε κίνδυνο τόσο τα καταστήματα τους, όσο και τον κλάδο μας!!! Θέτουν σε κίνδυνο τις Οικογένειες τους!!!

Το χρήμα μπορεί να είναι «γλυκό» και «εθιστικό», αλλά στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι μη απολαύσιμο, διότι η φυλάκιση είναι ένα βήμα μετά την πώληση. Μην προβείτε λοιπόν σε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Μην βάζετε άλλα λουκέτα στον κλάδο!!! Παλέψτε για την καταπολέμηση και την πάταξη κάθε εγκληματικής ενέργειας του κλάδου!!! Παλέψτε μαζί μας, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την διακίνηση των καπνικών προϊόντων!!! Μην διστάζετε να καταγγέλλετε «επώνυμα»!!! Η βιωσιμότητα του επαγγέλματος μας και του κλάδου του καπνού, εξαρτάται απ' όλους μας!!! Πείτε ΌΧΙ στον πειρασμό της πώλησης και του εύκολου χρήματος!!! Μην ενισχύετε την παραοικονομία, μην θέτετε τον Εαυτό σας, σε κίνδυνο!!! Αγωνιστείτε για το καλό όλων μας!!!

«Ανήρ δ' άβουλος ηδοναίς θηρεύεται» έλεγε ο Έλληνας ποιητής Μένανδρος. Μην ταλαντεύεστε από τις φωνές των «Σειρήνων», του βρώμικου χρήματος. Δημιουργήστε το μέλλον σας, βάζοντας εσείς, τα σωστά θεμέλια!


* Ο Κώστας Ιακώβου είναι πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών, Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας, Μέλος Δ.Σ. ΕΕΘ