vergina_epigrafi_ellinika_20140315_01.jpg

Κόκκινη κάρτα δείχνει, στον ελληνικής καταγωγής Ευρωβουλευτή των «Ελευθέρων Δημοκρατών» της Γερμανίας κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, μια “φθηνή” επιγραφή που βρέθηκε στη Βεργίνα.

 

Ο κ. Χατζημαρκάκης, χθες, στα Σκόπια, μίλησε για «μακεδονική γλώσσα», την οποία, μάλιστα, δήλωσε και… χαρούμενος που θα την μιλήσει!

Την ίδια ώρα που ο ελληνικής (;) καταγωγής ευρωβουλευτής έκανε αυτές τις ανιστόρητες αναφορές, επιστήμονες –Έλληνες και ξένοι- αποδείκνυαν, στη συνάντηση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, ότι το Μακεδονικό Βασίλειο ήταν 100% ελληνικό και οι κάτοικοί του μιλούσαν την ελληνική γλώσσα. Παρουσίαζαν μια επιγραφή πάνω σε κεραμικό, που βρέθηκε στη Βεργίνα, στην οποία αναγράφεται: «Παρμενίων Αδύμου».

Το υλικό της κατασκευής της επιγραφής αποδεικνύει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι την κατασκεύασε κάποιος απλός άνθρωπος της εποχής (του 2ου π.Χ. αιώνα). Δεν είναι επίσημη και σε αυτήν «δηλώνεται η ελληνική καταγωγή, γλώσσα και παιδεία, όχι μόνο της μακεδονικής αριστοκρατίας, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων της εποχής», σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Καταρρίπτεται και το αστείο επιχείρημα των Σκοπιανών, ότι, δήθεν, η αρχαία ελληνική γλώσσα ήταν η… επίσημη, των βασιλέων (κάτι σαν τα Αγγλικά σήμερα) και ο απλός λαός μιλούσε… μακεδονικά.

Η επιγραφή βρέθηκε στο χώρο γύρω από τα κάστρα, όπου, σύμφωνα με όσα ανέδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, υπήρχαν… καστρόπληκτοι. Άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, στην εποχή της φθοράς του βασιλείου, είχαν κτίσει τα μαγαζιά και τα σπίτια τους γύρω από το τείχος. Εκεί καλύφθηκαν από τη λάσπη του γειτονικού χειμάρρου, που κάλυψε ακόμη και τα τείχη, σε μια περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής.

«Πλήθος οικιστικών ευρημάτων από βραχύβιες εγκαταστάσεις του β΄ μισού του 2ου αι. π.Χ., που χρησιμοποίησαν το τείχος ως σταθερή επιφάνεια στήριξης ''πρόχειρων'' καταλυμάτων κατοίκων που ασχολούνταν κυρίως με την εκ νέου αξιοποίηση υλικού από την ερειπωμένη κασσάνδρεια πόλη και το νεκροταφείο της» βρέθηκαν στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Οχύρωσης της Βεργίνας, το έργο της οποίας παρουσιάστηκε χτες, στο πλαίσιο της 27ης Επιστημονικής Συνάνατησης για το Αρχαιολογικό Εργο σε Μακεδονία και Θράκη από τον υπεύθυνο του Τομέα Ακρόπολης και Τειχών της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Βεργίνας, αναπληρωτή καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτη Β. Φάκλαρη, και τη δρα Αρχαιολογίας, συνεργάτιδα της παν. ανασκαφής, Βασιλική Γ. Σταματοπούλου.

Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα κτίσματα (κυρίως τεχνιτών) ήταν κατασκευασμένα από… παλιά οικοδομικά υλικά, κάτι που, όπως υπογραμμίζουν, καταδεικνύει την φθίνουσα οικονομική πορεία της πόλης και την αδιαφορία της άρχουσας τάξης.

Τελικά, η ζωή μας… κύκλους κάνει…

Δ.Ι.Ασ.