Karabournaki_Syntirissi_Keramikis_20140310_01.jpg

Μια… κουζίνα του 7ου π.Χ. αιώνα, βρέθηκε στην ανασκαφή που γίνεται, εδώ και 20 χρόνια, στο Καραμπουρνάκι. Και, μπορεί οι αρχαιολόγοι να αναζητούν το νήμα του χρόνου σε έναν μικρό χώρο, η σημασία των ευρημάτων, όμως, αποδεικνύεται μεγάλη.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 και ώρα 13.00 στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των εργασιών του Αρχαιολογικού Συνέδριου για τις Ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιείται από 13 έως 15 Μαρτίου 2014. Θα τις κάνουν ο Μιχάλης Τιβέριος, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., η Ελένη Μανακίδου, Αν. Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. και η Δέσποινα Τσιαφάκη, Ερευνήτρια Β΄ «Αθηνά».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, «τον Ιούλιο του 2013 η ομάδα της πανεπιστημιακής ανασκαφής έκλεισε είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Καραμπουρνάκι. Τα αρχαιολογικά δεδομένα και το υλικό που προέκυψαν κατά την πορεία των εργασιών μας στον αρχαίο οικισμό αποδείχθηκαν αντιστρόφως ανάλογα προς την περιορισμένη έκταση των ανασκαφών».

Karabournaki_Ntopia_epeisakti_Keramiki_20140310_01.jpg

Όπως υπογραμμίζουν, «πέρυσι συντηρήθηκε και μελετήθηκε η κεραμική από τις ημιυπόγειες κατασκευές (υπόσκαπτα) μίας παλιότερης τομής, η οποία παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και στο σύνολό της χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο (β΄ μισό του 7ου και α΄ μισό του 6ου αιώνα π.Χ.). Στο «γέμισμα» των υποσκάπτων βρέθηκαν κυρίως ντόπια χρηστικά σκεύη και ορισμένα επείσακτα δείγματα. Στην εγχώρια παραγωγή περιλαμβάνονται τα «ωοκέλυφα», τα γκρίζα και τα μαγειρικά αγγεία, οι οινοχόες, τα ιγδία και τα πιθάρια. Από τα εισηγμένα αγγεία αναφέρονται οι ιωνικές κύλικες, μια καρποδόχη και ένας λέβητας Ανατολικής Ελλάδας καθώς και λίγα κορινθιακά όστρακα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι εμπορικοί αμφορείς, ανάμεσα στους οποίους διακρίνονται αττικοί τύπου SOS, χιώτικοι, σαμιακοί, κλαζομενιακοί και κορινθιακοί».

Karabournaki_Amphora_01.jpg

Το κύριο σχήμα στο «γέμισμα» της άλλης τομής που μελετήθηκε ήταν οι οξυπύθμενοι εμπορικοί αμφορείς, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι αρκετοί συγκολλήθηκαν σχεδόν ολόκληροι. «Εντοπίστηκαν μεγάλα τμήματα από τουλάχιστον δέκα αμφορείς και οι κύριοι τύποι περιλαμβάνουν έναν σαμιώτικο, ορισμένους ΝΑ Αιγαίου, τύπου Μένδης και ΒΑ Αιγαίου, ενώ φαίνεται ότι όλοι χρονολογούνται στα τέλη 6ου με αρχές 5ου π.Χ., είναι δηλ. υστεροαρχαϊκοί», υπογραμμίζεται.

Karabournaki_Amphora_02.jpg

Για τους αρχαιολόγους «δυναμική και αδιάλειπτη παρουσία της πανεπιστημιακής ομάδας στο Καραμπουρνάκι πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια προβάλλοντας τη συμμετοχή του πανεπιστημίου μας στην έρευνα και ανάδειξη ενός από τους σημαντικότερους χώρους αρχαιολογικής και ιστορικής μνήμης, καθώς και στη δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης».

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 και ώρα 9.30, στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Αρωγοί του Αρχαιολογικού Έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ.