ovsth_20140228_01.jpg

Άνεργοι που ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν η μία πίσω από την άλλη, 360.000 επαγγελματοβιοτέχνες ανασφάλιστοι. Αυτήν την πραγματικότητα μετέφερε, στην έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης για το ασφαλιστικό – ΟΑΕΕ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννης Παπαργύρης.

 

Όπως τόνισε, ο χώρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «έχει επιλεκτικά στοχοποιηθεί, ώστε να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο, αφήνοντας χώρο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα βοηθήσουν τους επαγγελματοβιοτέχνες να ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς παροχές ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης. Εξέφρασε τους φόβους του πως με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, ο οργανισμός οδηγείται στο κλείσιμο.

Ανακοίνωσε, τέλος, την πρόθεση της ΓΣΕΒΕΕ να κινηθεί νομικά, καταθέτοντας αγωγή κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με το κομμάτι εκείνο των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στο επίδομα ανεργίας και έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων σκοπών διαφορετικών από αυτό για τον οποίο προοριζόταν -καθώς και για το κομμάτι των εισφορών που αφορούν στον Κοινωνικό Τουρισμό, και είναι άγνωστο το που έχει πάει το ποσό που έχει συγκεντρωθεί.

Κεντρικοί εισηγητές στην εκδήλωση ήταν ο Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτης κος Χρήστος Ιωάννου, αρμόδιος σε θέματα κοινωνικής προστασίας, ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας και ο Υπεύθυνος Τομέα Απασχόλησης & Κοινωνικής Πολιτικής ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ κος Σταμάτης Βαρδαρός.

“Το πιο αδύναμο, το ασφαλιστικό σύστημα των ΕΒΕ”

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ανέφερε πως το ασφαλιστικό είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, στο οποίο πρέπει άμεσα να δοθεί πολιτική λύση και πως τα επιμελητήρια της χώρας και η Κ.Ε.Ε., έχουν κάνει μια σειρά παρεμβάσεις που συγκλίνουν με τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος των Μ.Μ.Ε., με τις οποίες ζητούν από την πολιτεία μέτρα ώστε να προστατευθούν οι συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν μετά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα.

Ο κ. Βαρδαρός ανέφερε πως «το ασφαλιστικό σύστημα των ΕΒΕ είναι διαχρονικά το πιο αδύναμο και το πιο ανασφαλές. Έχει το πιο ανορθολογικό σύστημα εισφορών και παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στις παροχές σε σχέση με άλλα ταμεία». Παρουσίασε την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το ασφαλιστικό καθώς και στοιχεία από τον ΟΑΕΕ και τους κοινωνικούς προϋπολογισμούς της τελευταίας δεκαετίας: 380.000 ενεργοί οφειλέτες στον ΟΑΕΕ εκ των οποίων οι 360.000 είναι και ανασφάλιστοι. Το συνολικό χρέος των ασφαλισμένων είναι 7,4 δις € εκ των οποίων το 61% που αποκαλούνται «νέοι οφειλέτες της κρίσης», οφείλουν έως 10,000€. Κατέληξε λέγοντας πως ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έχουν ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο φροντίδας από αυτό που πραγματικά τους αναλογεί.

Πρόθεση της ΓΣΕΒΕΕ να κινηθεί νομικά, καταθέτοντας αγωγή κατά παντός υπευθύνου, σχετικά με το κομμάτι εκείνο των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν στο επίδομα ανεργίας και έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων σκοπών

Ο βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Χρ. Ιωάννου, είπε πως το μείζον θέμα του ΟΑΕΕ έγκειται στον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο έχει διαμορφωθεί ο οργανισμός από τη σύστασή του, με τις ασφαλιστικές κατηγορίες, με αποτέλεσμα το ύψος των εισφορών των οποίων καλούνται να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι να μην ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα όπου ο ισχύων κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων έχει μειωθεί δραματικά την τελευταία τριετία. Γι αυτό είναι αναγκαίες πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις, για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, που στην περίπτωση του ΟΑΕΕ ορίζονται επί διοικητικά καθορισμένων και τεκμαρτών ασφαλιστικών κατηγοριών.