anakyklosi_01.jpg

Τη μίσθωση οικοπέδου, έκτασης 17,392 στρεμμάτων, στην περιοχή Δενδροποτάμου του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στην έκταση θα δημιουργηθεί Διαμετακομιστικό Κέντρο Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών(«Πράσινο Σημείο»).

Η μίσθωση προβλεπόταν από το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε ο δήμος Θεσσαλονίκης πριν τρεις μήνες, με την ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Το οικόπεδο θα μισθωθεί στα δυτικά για να εξυπηρετείται ο αστικός ιστός με την ελάχιστη δυνατή κυκλοφοριακή φόρτιση του κέντρου της πόλης, καθώς και για να είναι σε κοντινή απόσταση από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.) στο οποίο ο Δήμος μεταφέρει τα ανακυκλώσιμα.

Στο «πράσινο σημείο» προβλέπεται να μεταφερθούν οι διάσπαρτες σήμερα σχετικές με την ανακύκλωση εγκαταστάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης: Η μονάδα επεξεργασίας-διαχείρισης ογκωδών υλικών, η μονάδα συγκέντρωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών–αποβλήτων, αλλά και μονάδες κομποστοποίησης.

Στο σημείο αυτό, όπως και σε πέντε μικρότερα που θα δημιουργηθούν, θα μπορεί ο κάθε πολίτης να μεταφέρει διάφορα ογκώδη υλικά προς επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Επίσης εκεί θα φυλάσσονται διαχωρισμένα τα διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά μέχρι την τελική διάθεσή τους στα ρεύματα ανακύκλωσης ή την εκποίηση τους από τον Δήμο.

Ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Θανάσης Παππάς, δήλωσε πως «το ‘’πράσινο σημείο’’ μπορεί να αποτελέσει την βάση για όλες τις μελλοντικές ειδικές δράσεις ανακύκλωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης(…)και παράλληλα θα συμβάλλει στην ανακούφιση του αστικού ιστού από ανακυκλώσιμα-ογκώδη καθώς θα γίνεται ταχύτερη αποκομιδή και οικονομικότερη διαχείριση».

Όλα τα «πράσινα σημεία» του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως και οι δράσεις ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και διαχείρισης βιοαποβλήτων θα προταθούν για ένταξη σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.