No 819581

Της ΜΑΡΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΗ

«Είστε σαν τους χιπ χοπ Proclaimers» τους είπαν γελώντας σε μια ακρόαση από μια δισκογραφική εταιρεία στο Λονδίνο. Εκείνοι, ράπερς από τη Σκοτία, με πλήρη επίγνωση του ταλέντου και της αξίας τους, κεραυνοβολήθηκαν.

 

Αποφάσισαν να αποδείξουν στους «κριτές» πόσο λάθος έκαναν, και άρχισαν τα τηλέφωνα, αναζητώντας συναυλιακό χώρο για να κάνουν εμφανίσεις στο Λονδίνο και να αρχίσουν έτσι μια μουσική καριέρα που θα τους πήγαινε ψηλά.

Η βρετανική μουσική σκηνή, όμως, δεν είχε χώρο για Σκοτσέζους ράπερς. Αρκούσε μόνο η βαριά προφορά του Βορρά για να... «ρίξει» την τηλεφωνική γραμμή. Η απογοήτευση και η απόγνωση τους οδήγησαν στο πρώτο ψέμα: «Είμαστε από την Καλιφόρνια και προσπαθούμε να κάνουμε συναυλία στο Λονδίνο».

Η θετική απάντηση ήρθε με την πρώτη προσπάθεια.

Το ντοκιμαντέρ της Τζίνι Φίνλι ακολουθεί την άνοδο και την πτώση του χιπ χοπ ντουέτου Silibil ‘n’ Brains που είπαν ψέματα για την καταγωγή τους, ένα ψέμα που τους έφερε πολύ κοντά στο να κατακτήσουν το μουσικό κόσμο. Όλοι έλεγαν πως θα γίνονταν το επόμενο μεγάλο όνομα της χιπ χοπ σκηνής, τους παραλλήλιζαν με τον Eminem, κανείς όμως δεν γνώριζε την αλήθεια.

festival_ntokimanter_16_HIP HOP (1).jpg

«Η μεγάλη φάρσα του χιπ χοπ» φέρνει στο φως μια πτυχή της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας καθόλου αναμενόμενη: δύο καλλιτέχνες με ταλέντο και μέλλον έβρισκαν όλες τις πόρτες κλειστές, μέχρι που είπαν ψέματα πως κατάγονται από την Καλιφόρνια. Αυτό οδήγησε σε ένα συμβόλαιο με μια μεγάλη πολυεθνική δισκογραφική εταιρεία μετά από την πρώτη τους κιόλας εμφάνιση.

Την ίδια στιγμή κάνει ένα ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο δύο ανθρώπων που αναγκάστηκαν να παριστάνουν κάποιους άλλους κάθε στιγμή κάθε ημέρας, στα προβλήματα που γεννήθηκαν στην ψυχολογία τους αλλά και στις σχέσεις τους, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους δικούς τους ανθρώπους.

Πρόκειται για μια πολύ καλή προσπάθεια και μια εξίσου καλή ταινία. «Η μεγάλη φάρσα του χιπ χοπ» προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 23 Μαρτίου, στις 22:30 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.