ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΪΠΙΔΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα συνεχίσει να υπάρχει με οποιοδήποτε τρόπο». Με αυτό το αισιόδοξο μήνυμα, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης (φωτογραφία), ξεκαθάρισε,

κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί, παρά τον δραματικά μειωμένο προϋπολογισμό, ο οποίος δεν ξεπερνά φέτος τις 650.000 ευρώ.

Παρά τις δυσκολίες, την ερχόμενη Παρασκευή ανοίγει η αυλαία του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, με την προβολή συνολικά 191 ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ. Περισσότεροι από 45.000 θεατές να πλημμυρίσουν και πάλι τις αίθουσες του Ολύμπιον και του λιμανιού.

Η εκκίνηση του φεστιβάλ γίνεται την Παρασκευή με την τελετή έναρξης, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Λίναρ, της Νάστια Ταράσοβα. Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία, η ποία αφηγείται την οδύσσεια ενός αγοριού που ταξιδεύει από τη Ρωσία στην Ιταλία, προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ τιμά με ειδικά αφιερώματα τον πρόωρα χαμένο καναδό κινηματογραφιστή Πίτερ Ουιντόνικ, ση μνήμη του οποίου καθιερώνει ομώνυμο βραβείο κοινού καθώς και τον γάλλο σκηνοθέτη Νικολά Φιλιμπέρ.

Δυναμική παρουσία θα έχουν και στη φετινή διοργάνωση οι έλληνες κινηματογραφιστές, με 59 ντοκιμαντέρ.