aimokatharsi_01.jpg

«Ένα λόμπι ανθρώπων βρήκε ανοικτή την Κερκόπορτα της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και φέρνουν φίλτρα αιμοκάθαρσης αμφιβόλου ποιότητας στην Ελλάδα».

Αυτό κατήγγειλε, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νεφροπαθών Βορείου Ελλάδος, Χρήστος Καραγκιόζης.

Όπως είπε, με αφορμή την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται στην Αθήνα, για φίλτρα από την Αίγυπτο και την Κίνα, που έρχονται στη χώρα, αυτά, αν και είναι αμφιβόλου ποιότητας, χρεώνονται μόλις λίγα λεπτά φθηνότερα από εγγυημένα φίλτρα Ιαπωνικής ή αμερικανικής κατασκευής και «το μόνο που κερδίζει το δημόσιο είναι, σε ετήσια βάση, μερικές χιλιάδες ευρώ». Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι, κάποιος μπορεί να αγοράσει φίλτρα αιμοκάθαρσης από το… ασιατικό e-bay (το alibaba.com) με, μόλις, ενάμιση ευρώ το ένα.

Χαρακτήρισε «εγκληματικό» αυτό που κάνει η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και «βαλτό και διαδρομιστή» τον πρόεδρό της. Πρόσθεσε πως «η έρευνα της εισαγγελίας θα τα διαπιστώσει όλα αυτά για τα επικίνδυνα φίλτρα αιμοκάθαρσης» και είπε πως «είναι ευτύχημα που, ως τώρα, δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», καθώς παρόμοια φίλτρα χρησιμοποιούνται και σε κάποια δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.