Με… έξαλλο τρόπο πανηγύρισε, ο σκηνοθέτης του «12 Χρόνια Σκλάβος», Στιβ ΜακΚουίν, το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας​ που του απονεμήθηκε. Και είχε απόλυτο δίκιο…

 

Η ιστορία ενός μαύρου σκλάβου και του αγώνα του, συγκίνησε την Ακαδημία. Είχε συγκινήσει, πάντως, νωρίτερα, τις επιτροπές όλων των θεσμών στους οποίους προτάθηκε…

Εμπνευσμένος από την αληθινή ιστορία του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε με κάθε τρόπο για την προσωπική του ελευθερία και επιβίωση, ο βραβευμένος δημιουργός Στιβ Μακουίν («Shame» και «Hunger»), δημιούργησε ένα δυνατό δράμα, με την υποβλητική μουσική του Χανς Ζίμερ. Η δημιουργία του ΜακΚουίν, εκτός από το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, απέσπασε δύο χρυσά αγαλματίδια στις κατηγορίες του διασκευασμένου σεναρίου και του Β' γυναικείου ρόλου.

Ο σκηνοθέτης, φανερά συγκiνημένος, αφιέρωσε το βραβείο σε όλους όσους επιλέγουν να μην επιβιώνουν, αλλά να ζουν.

Αυτό που… σάρωσε ήταν άλλο: Το τρισδιάστατο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, «Gravity», του Αλφόνσο Κουαρόν, απέσπασε επτά συνολικά χρυσά αγαλματίδια κερδίζοντας τις πρωτιές στις κατηγορίες μιξάζ, ηχητικού μοντάζ, οπτικών εφέ, φωτογραφίας, μοντάζ, μουσικής και σκηνοθεσίας.​ Ο 52άχρονος μεξικανός σκηνοθέτης που κέρδισε τα Όσκαρ σκηνοθεσίας και μοντάζ για το «Gravity», μεταξύ άλλων, αφιέρωσε το βραβείο στη Σάντρα Μπούλοκ λέγοντας: «Είσαι η ψυχή και η καρδιά της ταινίας μου και ένας από τους σπουδιότερους ανθρώπους που γνώρισα ποτέ».

Ο Κουαρόν ανέφερε, επίσης, πως η εμπειρία της ταινίας άλλαξε όσους ενεπλάκησαν, ευχαρίστησε το γιο του και συνσεναριογράφο του, Χονάς Κουαρόν και τους αγαπημένους του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου και τον Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, και, στα ισπανικά, τη μητέρα του και τη σύντροφό του.

Η Κέιτ Μπλάνσετ τιμήθηκε με το βραβείο α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Θλιμμένη Τζάσμιν», σε σκηνοθεσία Γούντι Άλεν, ο οποίος  επιστρέφει στο χιουμοριστικό δράμα, διασκευάζοντας πρωτότυπα το «Λεωφορείον ο Πόθος».

Ήταν η 6η υποψηφιότητα στην καριέρα της 45χρονης ηθοποιού, ενώ έχει αποσπάσει Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου για το «The Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε το 2005. «Όσο τυχαίο κι υποκειμενικό είναι αυτό το βραβείο, σημαίνει πολλά για μένα, είπε η Μπλάνσετ, η οποία ευχαρίστησε τον Γούντι Αλεν και το κοινό που είδε το έργο, αποδεικνύοντας ότι οι ταινίες με γυναίκες ηρωίδες, αντίθετα με την πεποίθηση της βιομηχανίας, φέρνουν εισιτήρια. Αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένειά της, στο καστ της ταινίας - ειδικά στη Σάλι Χόκινς -, και στους ηθοποιούς της Αυστραλίας.

Το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου, κέρδισε ο 42άχρονος Τζάρεντ Λέτο για το ρόλο της οροθετικής τρανσέξουαλ στο «Dallas Buyers Club», στην πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα.

Ο Λέτο αφιέρωσε το βραβείο στη μητέρα του και αναφέρθηκε σε όσους αγωνίζονται στη Βενεζουέλα και στην Ουκρανία για να επιβιώσουν. Αφιέρωσε επίσης, στα 36 εκατομμύρια ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με το AIDS και σε όσους αναγκάστηκαν να δυστυχήσουν στη ζωή τους εξαιτίας του ποιοι είναι ή ποιους αγαπούν.

Την τελετή απονομής, η οποία κύλησε κάπως μονότονα, χωρίς εντάσεις ή κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, παρουσίασε η Έλεν Ντε Τζένερις, η οποία προκάλεσε ρεκόρ retweet, όταν «ανέβασε» στο λογαριασμό της την παραπάνω φωτογραφία που τράβηξε ο Μπράντλεϊ Κούπερ.​

 

Ο Μάθιου ΜακΚόναχεϊ, που πήρε το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου για το «Dallas Buyers Club», αφού φίλησε τη γυναίκα του, τον Τζάρεντ Λέτο, και τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ευχαρίστησε τον Θεό, την οικογένειά του, τον μπαμπά του που είναι στον ουρανό, τη μαμά του που του έμαθε να σέβεται τον εαυτό του, τη γυναίκα του, ενω φανερά συγκινημένος ανέφερε πως «κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα κυνηγάω κάποιον... τον εαυτό μου. Τουλάχιστον έχω κάποιον να κυνηγάω».

Η 31χρονη Λουπίτα Νιόνγκο απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Β' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος», κερδίζοντας το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της.​

«Η δική μου χαρά βασίζεται στη θλίψη τόσων πολλών... απ' όπου κι αν κατάγεσαι, τα όνειρά σου πρέπει να δικαιώνονται» ανέφερε η Λουπίτα Νιόνγκο, η οποία  συγκινημένη ευχαρίστησε τον Στιβ ΜακΚουίν και όλους τους συνεργάτες της.

Το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας κέρδισε «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο.

Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα σε βραβεία ξενόγλωσσου Όσκαρ και δεύτερη σε υποψηφιότητες μετά τη Γαλλία. Ο σκηνοθέτης αφιέρωσε στη δική του «τέλεια ομορφιά», τα παιδιά του, τους γονείς τους και τον… Ντιέγκο Μαραντόνα.

Το Όσκαρ Μουσικής πήγε στον Στίβεν Πράις για το «Gravity».

Ο Πράις ευχαρίστησε τον Αλφόνσο Κουαρόν που ενέπνευσε την κάθε νότα που έγραψε για την ταινία, όλους τους συνεργάτες του και τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζεται τη ζωή του.

H πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς, πάντως, ήταν όταν ο βραβευμένος με το Όσκαρ Κινουμένου Σχεδίου Κρις Μπακ, το αφιέρωσε στο γιο του, «έναν άγγελο εκεί ψηλά», όπως είπε χαρακτηριστικά για το αδικοχαμένο αγοράκι…

Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη Ταινία
«12 Χρόνια Σκλάβος»
Καλύτερη Σκηνοθεσία
Αλφόνσο Κουαρόν («Gravity»)
Α΄ Ανδρικού Ρόλου
Μάθιου Μακ Κόναχι («Dallas Buyers Club»)

Α΄ Γυναικείου Ρόλου
Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζάσμιν»)

Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Τζάρεντ Λέτο («Dallas Buyers Club»)

Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Λουπίτα Νιόνγκο («12 Χρόνια Σκλάβος»)
Πρωτότυπου Σεναρίου
«Her» (Σπάικ Τζόουνς)
Διασκευασμένου Σεναρίου
«12 Χρόνια Σκλάβος» (Τζον Ρίντλεϊ)
Μουσικής
«Gravity» (Στίβεν Πράις)
Τραγουδιού
«Let it Go» των Κρίστεν Άντερσον Λόπεζ, Ρόμπερτ Λόπεζ

Ξενόγλωσσης Ταινίας
«Η Τέλεια Ομορφιά», του Πάολο Σορεντίνο
Ντοκιμαντέρ
«20 feet from stardom», του Μόργκαν Νέβιλ

Φωτογραφίας
«Gravity» (Εμανουέλ Λουμπέσκι)
Μοντάζ
«Gravity» (Αλφόνσο Κουαρόν, Μαρκ Σάνγκερ)

Μακιγιάζ
«Dallas Buyers Club», (Αντρουίθα Λι και Ρόμπιν Μάθιους)

Σκηνογραφία
«The Great Gatsby»
Ηχητικού Μοντάζ
«Gravity», (Γκλεν Φρίμαντλ)

Μικρού μήκους ταινία
«Helium» των Άντερς Γουόλτερ και Κιμ Μάγκνουσον

Κοστούμια
Κάθριν Μάρτιν, «The Great Gatsby»
Οπτικά Εφέ
«Gravity»

Κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους
«Mr. Hublot», των Λόρεν Γουιτς και Αλεξάντρ Εσπιγκάρ
Κινούμενο σχέδιο μεγάλου μήκους
«Frozen», των Κρις Μπακ και Τζένιφερ Λι.