tsipras_deth_synenteyxi_typoy_20130915_02.jpg

Με την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώνεται, σήμερα, το συνέδριο του Economist για την Ελληνική Προεδρία, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Το συνέδριο έχει τίτλο «Sea of Europe: Routing the Map for Economic Growth» και διεξάγεται στο ξενοδοχείο Hyatt Regency Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Μελετάται ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Χθες βράδυ, στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μία οριστική στροφή εξόδου της Ελλάδας από την κρίση το τρέχον 6μηνο θα αποτελέσει μία έμπρακτη και αποστομωτική απάντηση στις δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού.

venizelos_economist_20140217_01.jpg

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την Ελλάδα ως ένα εργαστήριο διαχείρισης της πολυδιάστατης ευρωπαϊκής κρίσης, στο οποίο κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η αξιοπιστία της Ευρωζώνης και της ΕΕ και μίλησε για δυναμική εκτίναξης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης μέσω ενδογενών πόρων όπως οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα.

Για την Ευρώπη είπε ότι συχνά υπονομεύει «το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της εμπιστοσύνης» απέναντι στους πολίτες αλλά και στις αγορές, για να προσθέσει πως υπάρχει «κοινός παρονομαστής των αξιών που μας κρατά ενωμένους απέναντι στην ευρωπαϊκή ιδέα».

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στο συνέδριο, τόνισε ότι, στα επόμενα χρόνια, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για έργα ενεργειακής υποδομής ανέρχεται στα 5,85 δισ. ευρώ. Παραδέχτηκε ότι «το ποσόν αυτό δεν είναι τεράστιο» και υπογράμμισε ότι δημιουργούνται κι άλλες ευκαιρίες για την Ελλάδα, από τη δημιουργία του Μεσογειακού Αεριαγωγού και του νέου αγωγού διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας. Όσο για τον Διαδριατικό Αγωγό (τον γνωστό TAP), πανέλαβε ότι η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει στο τέλος 2015 και το πρώτο αέριο θα έρθει στην Ευρώπη στις αρχές του 2019.