euro_10.jpg

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και η ένταξη της χώρας μας στην ευρωζώνη, άλλαξαν τα οικονομικά, κοινωνικά, παραγωγικά και πολιτικά δεδομένα. Ένα σχέδιο Εθνικής και Περιφερειακής ανάπτυξης με προτεραιότητες και ιεραρχημένους στόχους είναι απολύτως αναγκαίο.

 

Αυτό τόνισαν εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας για την Κεντρική Μακεδονία» (ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας, Γιάννης Μαγκριώτης, ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Κ.Μ., Χρόνης Μακρίδης και ο εισηγητής της ομάδας «Ανάπτυξη- Εξωστρέφεια», Βασίλης Λάζαρης, οι οποίοι συναντήθηκαν με το προεδρείο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, στα γραφεία του ΣΕΒΕ.

Όπως υπογραμμίστηκε στη συνάντηση, «οι χώρες ή οι περιφέρειες που παράγουν προϊόντα και προσφέρουν υπηρεσίες που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την εγχώρια ζήτηση και ταυτόχρονα εξάγουν σημαντικό μέρος αυτών, γνωρίζουν ανάπτυξη και οικονομική ευημερία. Η Μακεδονία γνώριζε ιδιαίτερη ανάπτυξη όταν δεν την χώριζαν με την ευρύτερη περιοχή τεχνητά, γεωπολιτικά και οικονομικά σύνορα. Σήμερα παρά την κρίση, τα πλεονεκτήματα της διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική τους. Όμως ο καθολικός αποδεκτός στόχος της δραστικής βελτίωσης της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειάς της πρέπει να έχει συγκεκριμένη εφαρμογή σε ιδέες, τομείς, κλάδους, επενδύσεις, παραγωγικές πρωτοβουλίες και ανάλογη φροντίδα όλων των βαθμίδων της πολιτείας».

Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να προωθεί την παράγωγη αγαθών και την προσφορά υπηρεσιών, συνολικά και ειδικά σε κάθε περιφερειακή ενότητα και δήμο, με βάση τη δημιουργική της παράδοση, τα ειδικά πλεονεκτήματα και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την Κεντρική Μακεδονία τόνισαν επίσης πως πρέπει να ολοκληρωθούν οι αναπτυξιακές υποδομές στην Κεντρική Μακεδονία, οι οποίες με ραχοκοκαλιά την Εγνατία οδό και τους καθέτους άξονες της, σε συνδυασμό με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το αεροδρόμιο Μακεδονία και το σιδηροδρομικό δίκτυο, θα στηρίζουν αποφασιστικά την Παραγωγικότητα, την Εξωστρέφεια και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει, μέσα στον επόμενο μήνα, να οργανώσει συνδιάσκεψη για την Κεντρική Μακεδονία με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, των εκπρόσωπων των παραγωγικών τάξεων και των εργαζομένων.