xirotiri_01.jpg

Σε ευρεία σύσκεψη των αγροτών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στην Βέροια στις 17/02/2014 συμμετείχε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη.

 

Συζητήθηκαν τα αιτήματα των αγροτών, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Κύριο αίτημά τους είναι η απόσυρση των φορολογικών διατάξεων που τους αφορούν και η διαβούλευση τους από μηδενική βάση.

Η βουλευτής στην τοποθέτησή της ανέπτυξε την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για στήριξη του πρωτογενή τομέα ώστε να αποτελέσει βασικό πυλώνα του νέου εθνικού παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Παράλληλα, ανέδειξε μία σειρά προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν επικεντρώνοντας στη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής όπως το ΦΠΑ, το κόστος της  ενέργειας, του πετρελαίου και γενικότερα των συντελεστών παραγωγής.

Σε ότι αφορά την φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών η βουλευτής επεσήμανε ότι: α) είναι προβληματική η φορολογική αντιμετώπιση φυσικών προσώπων ως νομικά πρόσωπα, β) ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής (13%) παραβιάζει την θεμελιώδη αρχή της προοδευτικής φορολόγησης, γ) το φορολογητέο αγροτικό εισόδημα δεν πρέπει να προσδιορίζεται τεκμαρτά. Τόνισε δε ότι ο στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η δίκαιη φορολόγηση των αγροτών. Ούτε η εξόντωσή τους ούτε η εξαίρεσή τους.