«Ναι», σε ένα νέο,  κεντροαριστερό κόμμα, λέει η πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό προκύπτει από έρευνα του ερευνητικού πανεπιστημιακού ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία διεξήχθη μεταξύ 3-6 Φεβρουαρίου.


Στο ερώτημα «Σε ποιο χώρο υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη δημιουργίας νέου σχηματισμού;» το 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι στην κεντροαριστερά πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος κομματικός φορέας και όχι στη Δεξιά ή την κεντροδεξιά.

Στο ερώτημα «Ποια είναι η καλύτερη εξέλιξη του χώρου της κεντροαριστεράς;» το 37,5% απαντά ότι η καλύτερη είναι η δημιουργία νέου κόμματος και το 34,5% εκτιμά ότι η καλύτερη είναι ο συνασπισμός υπαρχόντων κομμάτων («Ελιά»).

Στο ερώτημα «Ποιοι πρέπει να συμμετέχουν σε ενδεχόμενο συνασπισμό της κεντροαριστεράς» η πλειοψηφία επιθυμεί οπωσδήποτε συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ και των «58», ενώ το 44% επιθυμεί και την συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

Στο ερώτημα αν θα προτιμηθεί η «Ελιά», το 38,5% το θεωρεί πιθανό.

Το πολιτικό συμπέρασμα από την συνολική αποτύπωση της προτίμησης ενός τέτοιου συνασπισμού (πολύ πιθανό: 16%, πιθανό 22,5%), σε συνδυασμό με τις παραπάνω προτιμήσεις συμμετοχής υφιστάμενων πολιτικών φορέων, θέτει εύλογες τοποθετήσεις περί μιας εκλογικής στόχευσης αυτού του εγχειρήματος, από 7% έως διψήφιο ποσοστό.

Η έρευνα έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 1.081 ατόμων, με αναλογική αντιπροσώπευση αγροτικών και αστικών περιοχών.