businessman standing on euro-notes

Πόλεμος λάσπης και άγριο παρασκήνιο, πλαισιώνει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, σε σχέση με τα εμβάσματα εξωτερικού βουλευτών της χώρας.

 

Αρχικά ειπώθηκε ότι τα εμβάσματα έστειλαν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την περίοδο 2009 – 2011. Τελικά, αποδείχτηκε πως δεν ήταν έτσι.

Οι φήμες, όμως, ήταν αρκετές για να παιχθούν απίστευτα βρόμικα παιχνίδια. Τα ονόματα έδιναν κι έπαιρναν και στα ερτζιανά της Αθήνας –κυρίως- ακούγονταν ονόματα ανθρώπων που πρόκειται να κατέβουν, ή έχουν, ήδη, δηλώσει ότι θα κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο λόγος, ήταν εμφανής, αλλά η ανωνυμία και η αντιγραφή του Διαδικτύου, ανέλαβε τη δουλειά του ανεμιστήρα, στη λάσπη που πετούσαν κάποιοι.

Ακόμη και τη Θεσσαλονίκη ενέπλεξαν κάποιοι, παραβλέποντας (προφανώς είχαν τους λόγους τους) ότι… άλλο η Πιερία κι άλλο η Θεσσαλονίκη.

Μετά το θόρυβο, ήρθε και η ανακοίνωση

Τελικά, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, με αφορμή δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου ότι «σε πρώτο έλεγχο με την αρχική λίστα με την οποία είχαν ζητηθεί στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων (24.710 περιπτώσεις) βρέθηκαν τρεις βουλευτές και συγκεκριμένα οι κ. κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση καθώς και οι σύζυγοι των βουλευτών Σηφουνάκη και Καπερνάρου».

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, «οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχουν ακουστεί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι «η ΓΓΔΕ ελέγχει κατά πόσον τα ποσά καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των φορολογουμένων και δεν έχει στοιχεία ή την αρμοδιότητα για έλεγχο πόθεν έσχες. Συνεπώς, και ως προς αυτό το σκέλος, τα δημοσιεύματα είναι ανακριβή».

Τέλος, σημειώνεται ότι «η ολοκλήρωση των ελέγχων θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα παρερμηνείας».

Ο Β. Κικίλιας διαψεύδει μέσω Twitter

Με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter και με ανακοίνωση, ο Βασίλης Κικίλιας διαψεύδει δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο φέρεται να έχει στείλει έμβασμα στο εξωτερικό που δεν δικαιολογείται από το πόθεν έσχες του.

Εξηγεί επίσης ότι τα χρήματά του προέρχονται από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες πολύ πριν την ενασχόλησή του με την πολιτική (επαγγελματικό μπάσκετ, ιατρική), ότι είναι φορολογημένα στο σύνολό τους, ότι βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες και είναι δηλωμένα στο πόθεν έσχες του.

Απάντηση Μ. Ρεπούση για τα εμβάσματά της στο εξωτερικό

Για λόγους σπουδών και υγείας οικείων μου, εστάλησαν τα εμβάσματα στο εξωτερικό, απάντησε, με δήλωσή της, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η κα Ρεπούση υποστηρίζει ότι τα εμβάσματα καλύπτονται πλήρως από τις φορολογικές δηλώσεις της και ήδη έχει προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες φορολογικές αρχές της χώρας.

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη προαναγγέλλει ο Β. Καπερνάρος

Αιχμές για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του ενόψει των δημοτικών εκλογών, άφησε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος - σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών- είναι ένας εκ των τριών πολιτικών προσώπων, που φέρονται να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ελεγκτικών μηχανισμών, για εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να «αποκαλυφθούν τα πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του».

Ο κ. Καπερνάρος με μια οργισμένη δήλωσή του τονίζει πως «αν ενόχλησαν οι διαρροές για ενδεχόμενη υποψηφιότητα μου στην Αθήνα, τους απαντώ ότι είμαι καθαρός και δεν με κρατάνε από πουθενά» ενώ κάνει λόγο για μια νόμιμη συναλλαγή ενός ποσού φορολογημένου.

Αφού υπενθυμίζει πως αρχικά κατηγορήθηκε για 5,5 εκατομμύρια φοροδιαφυγή, και - όπως είπε - «το ποσό αυτό απεδείχθη ότι όχι μόνο δεν είναι αληθές (το γνωρίζουν και οι ίδιοι) αλλά στο τέλος του ελέγχου θα ξαναμιλήσουμε» πρόσθεσε πως για το ποσό που έχει μείνει και δεν έχει καμία σχέση με 5,5 εκατομμύρια, έχει προσφύγει ήδη στην δικαιοσύνη. 

Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διαρροή

Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) θα διενεργηθεί, άμεσα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι της «διαρροής» σχετικών στοιχείων και δήθεν πληροφοριών, με τους ελέγχους των εμβασμάτων βουλευτών. Την εντολή έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης προς τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι βουλευτές έκαναν εμβάσματα στο εξωτερικό, τα προηγούμενα χρόνια.

Η Άννα Ασημακοπούλου για την ΕΔΕ

Ικανοποίηση εκφράζει η ΝΔ για την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών, που διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι που διακίνησαν διαρροές περί «τριών βουλευτών της ΝΔ, με αδικαιολόγητα εμβάσματα στο εξωτερικό».

Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, τονίζει πως «οι τρεις βουλευτές της ΝΔ, περιορίστηκαν σήμερα σε έναν, που, όμως, ήδη από τον Απρίλιο του 2013, χωρίς καν να διαθέτει καταθέσεις στο εξωτερικό, έχει δικαιολογήσει πλήρως, στις αρμόδιες Αρχές, καταθέσεις και εισοδήματα από την εργασία του, έχει φορολογηθεί για αυτά και τα έχει δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του».