apodei3eis_02_thumb

Το «πράσινο» φως από την τρόικα αναμένει το οικονομικό επιτελείο προκείμενου να προχωρήσει σε αλλαγές στη φορολογία.

Οι αλλαγές θα αφορούν στο ύψος των προστίμων, της συλλογής αποδείξεων, στο φόρο υπεραξίας ακινήτων και μετοχών, αλλά και στον τρόπο υποβολής των δηλώσεων ΦΠΑ. Εφόσον η τρόικα παράσχει την έγκρισή της οι αλλαγές θα ενσωματωθούν στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει εντός των ημερών στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει: Η αξία των αποδείξεων από σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων να «μετρά» κατά το ήμισυ για την κάλυψη του συνολικού απαιτούμενου ποσού αποδείξεων. Όλες οι άλλες αποδείξεις οι οποίες θα απαιτούνται να προσκομιστούν θα λαμβάνονται υπόψη στο 100% της αξίας τους.

Επίσης, τα πρόστιμα για παραβάσεις όπως υποβολή εκπρόθεσμών δηλώσεων και η μη έκδοση αποδείξεων από 1.000 ευρώ που είναι για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία και 2.500 ευρώ για αυτές που τηρούν διπλογραφικά, θα μειωθούν αντίστοιχα σε 250 και 500 ευρώ. Ειδικά για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου που θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, θα υπάρξουν και αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με την χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ να υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού και χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ. Πάντως, θα διατηρηθεί το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις.