theoxaris_01.jpg

Αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε τρεις εφορίες της Θεσσαλονίκης έκανε σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται στην πόλη μας, με αφορμή την παρουσίαση το απόγευμα του βιβλίο του Γιάννη Μάρκοβιτς, επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών «Στα ίχνη του οικονομικού εγκληματία: Ένα εγχειρίδιο θεωρίας και πρακτικής».

O γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης για το 2013.

Τι έγινε με τα πρόστιμα

Προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου που διέπει το καθεστώς επιβολής προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων έχει υποβάλει υπόψη του οικονομικού επιτελείου ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

«Δεν είμαι αντίθετος (στις παρούσες διατάξεις) αλλά έχω υποβάλει προτάσεις βελτίωσης όσων ισχύουν για τις αποδείξεις», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να μην υπάρχει πλαφόν στο επίπεδο των προστίμων που καταλογίζονται.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Εφορίες) εμφάνιζε τον κ. Θεοχάρη αντίθετο με ορισμένες αποφάσεις και τα πρόστιμα του φορολογικού νόμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ, αυτή τη δήλωση είχε κάνει ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί του αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας στις 3 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, για τα πρόστιμα ο κ. Θεοχάρης φέρεται, σύμφωνα με την ΠΟΕ ΔΟΥ, να δήλωσε ότι ήταν αντίθετος με κάποιες από τις αποφάσεις και για τα πρόστιμα και ότι προσπάθησε να επισημάνει τα λάθη αλλά δεν εισακούστηκε. Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση στην έκδοση μιας σειράς εγκυκλίων, φέρεται να απέδωσε τις ευθύνες στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομιών. Για την κεντρική γραμμή «δώστε ό,τι έχετε» προς τους οφειλέτες, είπε ότι αυτό δεν αποκλείει πως δεν θα ληφθούν κατά περίπτωση μέτρα κατά οφειλετών που δεν πληρώνουν ενώ μπορούν.