maximou_night_01 Με δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Αυτό επισήμανε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας πριν από τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, με αντικείμενο την προετοιμασία των θέσεων της ελληνικής πλευράς ενόψει της έναρξης, αύριο, των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις.

Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέκλυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Ερωτηθείς για τη σκοπιμότητα της σημερινής διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, ο εν λόγω παράγοντας απάντησε ότι «στόχος είναι ο συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι με κοινή γραμμή για την τρόικα».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ενιαία γραμμή την τρόικα για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.