Προβληματισμένη εμφανίζεται η νεολαία μας σε ότι αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές. Ένα μεγάλο ποσοστό  των νέων δηλώνει πως δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τη λειτουργία του ευρωκοινοβουλίου ενώ  
σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου  το 47% των νέων δεν θα ψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές.


Επίσης, ποσοστό  74%  δηλώνει επίσης  ότι έχει αρνητική εικόνα για την Ε.Ε.
Τα παραπάνω στοιχεία επισημάνθηκαν  στο πλαίσιο ενημέρωσης με θέμα «Νέοι και Ευρωεκλογές», που διοργάνωσε η  Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και  στην οποία συμμετείχαν φοιτητές από Ελλάδα και Ευρώπη, επιλεγμένοι με βάση τις απαντήσεις τους σε κουίζ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απαισιοδοξία των νέων σύμφωνα με την ίδια έρευνα  φτάνει  στο 74% Ως κύρια αιτία οι νέοι θεωρούν  τη  λιτότητα -σε ποσοστό 79%- και την έλλειψη αλληλεγγύης. 

Η αρνητική εικόνα  των Ελλήνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε ποσοστό 54% και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με του Κυπριους. Ακολουθούν οι Βρετανοί με 40% και οι Πορτογάλοι με 39%, ενω θετική εικόνα έχουν οι Βούλγαροι με 49 % και οι Πολωνοί με 45%

Το workshop είναι το πρώτο από μια σειρά δράσεων που έχει ως στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στην ευρωεκλογές.