Νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης ήρθαν στο φως κατά την έναρξη της όγδοης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, που επαναλαμβάνεται, σε δεύτερο βαθμό, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.


Ο συνήγορος του πρώην ταμία, Παναγιώτη Σαξώνη, παραδέχτηκε πως ο πελάτης του υπεξαίρεσε ποσά από το ταμείο από το 1999, όταν ακόμη δεν είχε γίνει δήμαρχος ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και υποστήριξε πως επρόκειτο «για χρήματα τα οποία έπαιρνε(σ.σ. ο Σαξώνης) υπό τη μορφή άτοκων δανείων προκειμένου να εξυπηρετήσει τόσο δικές του ανάγκες όσο και ανάγκες συναδέλφων του δημοτικών υπαλλήλων»!

Σχολιάζοντας την πρακτική αυτή, ο εισαγγελέας της έδρας Δημήτρης Νάιντος έκανε λόγο για «παρατράπεζα» που είχε στηθεί στον Δήμο.

Ο Σαξώνης, ερωτηθείς από το δικαστήριο, επιβεβαίωσε ότι με τα χρήματα αυτά εξυπηρετούσε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του απευθύνονταν σ' αυτόν λόγω των «σχέσεων φιλίας» που διατηρούσε μαζί τους. Σημείωσε δε, ότι τα χρήματα αυτά επιστρέφονταν κανονικά και δεν ήταν προϊόν της υπεξαίρεσης, αλλά επρόκειτο για «παρατυπία», η οποία -κατά τον ίδιο- σταμάτησε το 1999, όταν ανέλαβε διευθυντής στην ταμειακή υπηρεσία ο συγκατηγορούμενός του Θ. Γκόλας. Όταν τον ρώτησαν για ποιον λόγο δεν κατέθεσε κάτι τέτοιο πρωτόδικα, ή στην ανακριτική διαδικασία, απάντησε: «Τώρα το θυμήθηκα»...

Όσον αφορά τις πληρωμές χωρίς εντάλματα, σε έγγραφη δήλωσή του, ο πρώην ταμίας, έστρεψε τα βέλη του εναντίον του τέως δημάρχου και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια. «Με έπεισαν και με συνέδραμαν άμεσα με σειρά πράξεων και παραλείψεων», υποστήριξε.