ofthalmiatros_05.jpg

«Η Παιδεία δεν επιτρέπει αποκλεισμούς. Ειδικά στην εποχή που η τεχνολογική εξέλιξη δίνει απαντήσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα, φτάνοντας μέχρι την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ακόμη και στην

επιστημονική περιοχή της χειρουργικής, είναι παράλογο να αποκλείονται νέοι με αναπηρίες από τις σπουδές στο πανεπιστήμιο».

Με τα λόγια αυτά αντέδρασε, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στον αποκλεισμό τυφλού μαθητή, ο οποίος επιθυμεί να εγγραφεί στο τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου.

Οργανώσεις ατόμων με προβλήματα όρασης κατήγγειλαν ότι το τμήμα αρνήθηκε να εντάξει, μελλοντικά, τον μαθητή.

Ο πρόεδρος του τμήματος, Κώστας Χρυσάφης, δήλωσε, χθες, στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιγράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό του τμήματος, επιτρέπεται η εγγραφή όλων των ατόμων με αναπηρίες, εκτός από τους ολικά τυφλούς. Εξήγησε ότι το τμήμα είναι πειραματικό κι όχι θεωρητικό και αυτός είναι ο λόγος που αποκλείονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Πρόσθεσε πως, όταν έγιναν οι σχετικές οχλήσεις, συντάχθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία εξέτασε τη διεθνή εμπειρία κι αποφάσισε να ισχύσει ο κανονισμός.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, στην ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι ο ισχύων κανονισμός «ασφαλώς και χρειάζεται ανανέωση και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα». Προαναγγέλλει, δε, ότι το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχει θέμα με τα ΑμεΑ, τα οποία, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν εντάσσονται στο καθεστώς των πανελλαδικών εξετάσεων. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να δοθεί λύση από το υπουργείο Παιδείας.