rompot_ththys_01Με ένα υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο ρομποτάκι θα «εξερευνήσουν» τα νερά στον υγρότοπο της αύλακας Παπαπουλίου (πάρκο ΤΗΘΥΣ), μαθητές από το Λύκειο Λεπτοκαρυάς, το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου- Κορδελιού και το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου.

 

Ο υγρότοπος βρίσκεται στους Ν. Πόρους Πιερίας. Οι μαθητές θα συναρμολογήσουν το υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ παρακολούθησης των νερών, "Αλκυώνη" και θα το βοηθήσουν να αρχίσει το έργο του.

Με τον τρόπο αυτό γιορτάζεται σήμερα, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων στην περιοχή, ενώ εκδηλώσεις διοργανώνονται και σε άλλους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας.

Το ρομποτάκι προμηθεύτηκε πρόσφατα το ΤΗΘΥΣ, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Hydrobot του Ευγενίδιου Ιδρύματος και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (MIT) των ΗΠΑ, σχετικά με τη διάδοση στην εκπαιδευτική κοινότητα της θαλάσσιας ρομποτικής.

Στόχος του προγράμματος είναι, με τη χρήση της "Αλκυώνης", οι επισκέπτες- και κυρίως οι μαθητές -να διδάσκονται επιστημονικές αρχές και τεχνολογικές εφαρμογές που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο και να υποβοηθούνται στην κατανόηση και την έρευνα για τη μελέτη και παρακολούθησή του.