Τον εισαγγελέα υπηρεσίας ενημέρωσαν, το μεσημέρι, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Βορείου Ελλάδος, για την κατάσταση που επικρατεί στα πολυιατρεία και την παράδοσή τους, για να
γίνει απογραφή υλικού, ώστε, σε έναν μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, να λειτουργήσουν εκ νέου, ως δομές του Περιφερειακού Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). 


«Από την Παρασκευή που μας πέρασε, προσπαθούν να παραλάβουν τα ιατρεία, κάτι που είναι παράνομο. Ακόμη κι αν εκδοθεί ΦΕΚ, αυτό το λουκέτο, για έναν μήνα, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία», δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, ο πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Βορείου Ελλάδος, Σάββας Παρασκευόπουλος.

Απαντώντας στην δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι γι αυτόν τον μήνα οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται όπως στην τρίμηνη απεργία των γιατρών, ο κ. Παρασκευόπουλος απάντησε ότι «λουκέτο σημαίνει ούτε ένας γιατρός στη θέση του. Στη διάρκεια της απεργίας, υπήρχε προσωπικό ασφαλείας και λειτουργούσαν οι διοικητικές δομές», συμπλήρωσε. Υπογράμμισε ότι, τα δυο Κέντρα Υγείας που θα λειτουργούν, στον Εύοσμο και τη Νέα Καλλικράτεια, δεν επαρκούν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι πολίτες στις 30 μέρες που θα παραμείνουν τα πολυιατρεία κλειστά -λόγω της μετατροπής τους σε κέντρα υγείας- θα εξυπηρετούνται με τον τρόπο που εξυπηρετούνταν τους τρεις μήνες της απεργίας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι όσοι γιατροί κλείσουν τα ιατρεία τους και παρουσιαστούν σε έναν μήνα, θα προσκληθούν όλοι στον νέο φορέα, ενώ στα κενά που θα προκύψουν, θα προσληφθούν γιατροί επί συμβάσει.

Όσο για την επισήμανση του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα, ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν έδωσε εντολή να κλείσουν τα πολυϊατρεία, αλλά όφειλε να διασφαλίσει το κάθε φύσης υλικό, απάντησε ότι «αυτά είναι αστεία πράγματα. Στάλθηκε χαρτί από τον ΕΟΠΥΥ, που ζητούσε το κλείσιμο. Ως πότε θα μας κοροϊδεύουν», αναρωτήθηκε;

Οι δηλώσεις Μπέζα
«Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν έστειλε εντολή να κλείσουν τα ιατρεία, αλλά όφειλε να διασφαλίσει το πάσης φύσεως υλικό το οποίο βρίσκεται μέσα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που είναι κρατικές δομές». 

Αυτό τόνισε, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των γιατρών, που αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια. 
Για τον υφυπουργό «πρέπει να καταγραφεί όλο το υλικό, αναλώσιμο, υγειονομικό υλικό, πάγιος εξοπλισμός και να διασφαλιστεί η σύννομη και έγκαιρη παράδοσή του. Οι προϊστάμενοι των μονάδων υγείας έχουν πάρει εντολή να συγκροτήσουν με ευθύνη τους τριμελείς επιτροπές καταγραφής αυτού του υλικού και παράδοσης».


Ο υφυπουργός Υγείας τονίζει ότι «η μεταρρύθμιση έχει ως βασικό της άξονα την ενοποίηση του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αυτόν τον έναν μήνα, που κρατάει η ειδική διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, που έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα ιατρεία δεν μπορούν να λειτουργούν. Άρα εδώ δεν έχουμε κλείσιμο των ιατρείων, αλλά μια προσωρινή παύση της λειτουργίας τους, λόγω του γεγονότος ότι όλο το προσωπικό τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας».