Πολιτική θύελλα από την αποκάλυψη για την ΜΚΟ που "ροκάνιζε" δημόσιο χρήμα, την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη. 


Ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι σε καίριες θέσεις του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων υπουργείων, την περίοδο 2000-2004, κάποιοι από τους οποίους εξακολουθούν να είναι σήμερα στην ενεργό υπηρεσία και μάλιστα ακόμα σε θέσεις κλειδιά, καθώς και πρόσωπα που κινούνταν στο περιβάλλον της κυβέρνησης την ίδια εποχή, κατηγορούνται για συμμετοχή στην κακουργηματική απάτη - μαμούθ, με βιτρίνα ΜΚΟ, σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Το ύψος της απάτης υπολογίζεται γύρω στα εννέα εκατομμύρια ευρώ και η υπόθεση εξιχνιάστηκε από την Οικονομική Υπηρεσία, μετά από έρευνες που κράτησαν 20 μήνες.

Η απάτη αφορά στη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία είχε ως ειδικότερο αντικείμενο την αποναρκοθέτηση περιοχών, σε τρίτες χώρες και ειδικότερα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, το Λίβανο και το Ιράκ.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι οκτώ άτομα, από τα οποία έχει συλληφθεί μόνον ο ιθύνων νους της απάτης και πρόεδρος της ΜΚΟ, ο Κ. Τζεβελέκος, πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.