euro-geld.jpg

«Εικασίες» χαρακτήρισε κάποια από τα δημοσιεύματα που αφορούν το δημόσιο χρέος και το μέλλον των βοηθητικών κινήσεων άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας, ο

καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, που μίλησε στον δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη και στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι «κάποιοι γνωρίζουν περισσότερα από όσα εμείς» κι ότι «όλο αυτό που ζούμε είναι ένα μεγάλο παιχνίδι, από το οποίο, μερίδα ανθρώπων, που βγάζει πολλά χρήματα, προσπαθεί να χειραγωγήσει το παιχνίδι αυτό». Είπε, μάλιστα, ότι «δεν πρόκειται για ‘θεωρίες συνωμοσίας’, αφού είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει ένας αμείλικτος πόλεμος συμφερόντων, στον οποίο έχει εμπλακεί η χώρα».

Ειδικά για το θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζών και τα δημοσιεύματα που θέλουν τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό που θα επισημάνει η Τρόικα ως προαπαιτούμενο και αυτό που θα ζητήσει ελληνική πλευρά, να είναι πολύ μεγάλη, είπε πως «οι πληροφορίες για τις τράπεζες δεν είναι τέτοιες που να μπορούν να δώσουν μια πλήρη εικόνα».

Για αύριο, Τετάρτη έχει προσδιορισθεί η συνάντηση της ηγεσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με τους επικεφαλής της τρόικας και στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, η κεφαλαιακή ενίσχυση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και οι όροι διενέργειας των μελλοντικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Την εκ βάθρων αναδιάρθρωση της ελληνικής βοήθειας εξετάζει η Γερμανία σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt η κυβέρνηση Μέρκελ θεωρεί πως οι επιδόσεις που εκφράζονται σε μέτρα θα πρέπει να αντικατασταθούν με μεγάλους στόχους πολιτικής για την υλοποίηση των οποίων θα αποφασίζει η ελληνική κυβέρνηση.

Στο συμπέρασμα ότι ο τρόπος εργασίας της τρόικας σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο εμπόδισε την εθνική «οικειοποίηση» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και έθεσε σε κίνδυνο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία καταλήγει έκθεση της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου. Η έκθεση εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 31 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 αποχές. Η τελική έγκρισή της θα γίνει από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το Μάρτιο.

Για το θέμα των παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Δημήτρης Μάρδας, που μίλησε στη Ραδιοεφημερίδα του FM100, επισήμανε ότι «πολλές φορές στο τελευταίο χρονικό διάστημα, το Ευρωκοινοβούλιο ‘τράβηξε το αυτί’ της Τρόικας, όμως δεν είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις και οι προτάσεις του».