Συνάντηση με τους αγρότες, στη Βέροια, είχαν χθες βουλευτές διαφόρων κομμάτων. Ανέλυσαν τα αιτήματά τους, τα οποία, εκτός του Φορολογικού, είναι η μείωση του κόστους παραγωγής (με την καθιέρωση αγροτικού ρεύματος και τη και τη μείωση της φορολογίας στο πετρέλαιο κίνησης), καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτοεφόδια.


Όπως δήλωσε στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ. Ι. Ασπροπούλη, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία πήρε μέρος στη συνάντηση της Βέροιας, «ο πρωτογενής τομέας πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός». Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει «την μέρχι τώρα πολιτική, του να μην υπάρχει σχέδιο και να λύνονται κάποια προβλήματα αποσπασματικά και με –κάπως- πελατειακό τρόπο».

Η κ. Ξηροτύρη υπογράμμισε πως «πρέπει να φύγει ο πρωτογενής τομέας από τη λογική των επιδοτήσεων» κι επισήμανε, για να καταδείξει την αποσπασματικότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των αγροτών, ότι το μητρώο αγροτών δεν έχει, ακόμη, ολοκληρωθεί, το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς «πηγαινοέρχεται» στη Βουλή, ενώ η ψαλίδα κόστους των προϊόντων και τιμής αγοράς παραμένει, λόγω μεσαζόντων, ιδιαίτερα ανοικτή.

Η κατάσταση, σήμερα στα μπλόκα

Ήπιες κινητοποιήσεις συμβολικού χαρακτήρα είχε επιλέξει για σήμερα μερίδα αγροτών της Βόρειας Ελλάδας, ενώ άλλοι τηρούν στάση αναμονής ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου που έχει προγραμματιστεί, στη μία το μεσημέρι, στην Αθήνα.

Οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, για την Πέμπτη, έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί η ώρα. Σε αυτό θα πάρουν μέρος και οι αγρότες από το μπλόκο των Πράσινων Φαναριών.

Στην Πέλλα, οι αγρότες προετοιμάζονται πρωτίστως για το αυριανό παναγροτικό συλλαλητήριο, στην Αθήνα. Παραμένουν στα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.

Στις Σέρρες, οι αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του οδοστρώματος στον κόμβο των Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού Σερρών- Καβάλας, ενώ αυτοί της Μαυροθάλασσας, αφενός μεν προετοιμάζονται για το αυριανό συλλαλητήριο, αφετέρου δε, μεθαύριο (Πέμπτη) σκοπεύουν να επιδιώξουν συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα.