vanou_tzeni_01«Έφυγε» σήμερα το πρωί η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού Τζένη Βάνου, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

 

Η σπουδαία τραγουδίστρια, η οποία διαγνώστηκε το καλοκαίρι με καρκίνο στο λάρυγγα, νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο «Μεταξά», καθώς η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε.

Η ίδια ένα μήνα μετά το σοβαρό χειρουργείο στο οποία υποβλήθηκε μίλησε δημόσια για τη μάχη της με τον καρκίνο. «Δεν το κρύβω ότι, όταν κοίταξα τον γιατρό στα μάτια και μου είπε πως πρέπει να χειρουργηθώ, έπαθα σοκ. Το ίδιο έπαθαν και τα παιδιά μου και κυρίως η κόρη μου, που πήγε να πεθάνει όταν ο καθηγητής βγήκε από το χειρουργείο και τους ανακοίνωσε ότι έχω καρκίνο», δήλωσε τότε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Espresso.

Η Τζένη Βάνου (1939-2014) γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1939 στην Αθήνα.Το πραγματικό όνομά ήταν Ευγενία Βραχνού. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959 ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ.

Τραγούδησε για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όταν με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα» πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή. Στα τέλη του 1970, κυριάρχησε στο λαϊκό τραγούδι και το 1982 συνάντησε τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο οποίος της έκλεισε συμβόλαιο στην «Columbia».