Η Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, η Έδρα Jean Monnet του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου συνδιοργανώνουν συνέδριο με θέμα
«Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Ευκαιρίες για τη Νεολαία – Δικαστική Προστασία και Θεμελιώδη Δικαιώματα» στις 20-21 Φεβρουαρίου 2014.


Το συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,  τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και διεξάγεται στη μνήμη του Καθηγητή Κρατερού Ιωάννου, Δικαστή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. 

Η έναρξη πραγματοποιείται την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 16.30 στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Το καλωσόρισμα στους συνέδρους θα απευθύνει η κάτοχος της έδρας Jean Monnet, επίκουρη καθηγήτρια Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, φορέα διοργάνωσης της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας, Μαρία Πασχαλίδου. Οι εργασίες τις δεύτερης ημέρας θα φιλοξενηθούν στο Αμφιθέατρο «Δημήτριος Ευρυγένης»- Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (Ικάρων 1, Τέρμα Φοίνικα).

Στις συνεδρίες θα συμμετάσχουν ως ομιλητές οι Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Δημοκριτείου και Παντείου, καθώς και Καθηγητές των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Αριστοτελείου, Δημοκριτείου και Αθηνών, επιστημονικοί συνεργάτες του ΚΔΕΟΔ του CEDEFOP , του ΕΚΕΤΑ και του Europe Direct της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όπως και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου της Ε.Ε. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.