Στην Αθήνα κατέβηκαν οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, όπου, σε λίγο, θα πραγματοποιηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο. Τα τρακτέρ τους να παραμένουν παρατεταγμένα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε διάφορες περιοχές.


Στο συλλαλητήριο, όπως εκτιμούν οι αγρότες, θα λάβουν μέρος και εργαζόμενοι από άλλα επαγγέλματα, καθώς και πολίτες που διαμαρτύρονται για την αύξηση των διοδίων.

Μοίρασαν ρύζι στο μπλόκο των Ν. Μαλγάρων 

Στο μεταξύ στα διόδια των Μαλγάρων, έξω από τη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες μοιράζουν ρύζι και έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φάνης Αλμπάνης, μέλος της «Πρωτοβουλίας».

Οι αγρότες στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, τηρούν στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης των βουλευτών της Κεντρικής Μακεδονίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ακριβής ημέρα του “ραντεβού”, στο οποίο θα τεθούν -μεταξύ άλλων- ζητήματα όπως η φορολόγηση και το κόστος παραγωγής.

Ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας, Κώστας Λιολιόπουλος, μέλος της Πρωτοβουλίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως να ικανοποιηθεί έστω κι ένα μέρος των αιτημάτων των αγροτών και να λήξει το θέμα.

Για αύριο, οι αγρότες της Κουλούρας έχουν προγραμματίσει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Οι Βορειοελλαδίτες αγρότες, που βρίσκονται στους δρόμους εδώ και περίπου 20 ημέρες λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.