Υπογράφηκε σήμερα η προγραμματική σύμβαση για τη θαλάσσια συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού και της εταιρίας Εγνατία Οδός Α.Ε.. 


Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους ενός εκατ. ευρώ για το έργο, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Προσπελασιμότητας, η οποία εγκρίθηκε με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2015 και περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, τις απαραίτητες μελέτες και υποστηρικτικές ενέργειες για την πλήρη μελετητική και διοικητική ωρίμανσή του.

Το έργο θα καλύπτει την απόσταση από το Λιμάνι ως τους Νέους Επιβάτες και τα σκάφη θα κάνουν πέντε στάσεις. Θα δρομολογηθούν έξι σκάφη των 200 θέσεων και ο ορίζοντας υλοποίησης είναι τα τρία χρόνια. 

Ο κύριος όγκος των μελετών προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί με δύο διεθνείς διαγωνισμούς: ο πρώτος περιλαμβάνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιτάσεων και τις απαιτούμενες Μελέτες Λιμενικών των Προβλητών–στάσεων και βρίσκεται σε στάδιο δημοσιοποίησης και ο δεύτερος περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες των κτιριακών εγκαταστάσεων των στάσεων. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την ωρίμανση της διοικητικής οργάνωσης του συστήματος της Θαλάσσιας Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης.

Ως τη δημοπράτηση, από τα τέλη Απριλίου, θα δρομολογηθούν, πιλοτικά, τρία σκάφη. Τα δύο θα καλύπτουν την διαδρομή από το Λιμάνι ως τους Νέους Επιβάτες και το ένα ως την Καλαμαριά. Μάλιστα, ο πλοιοκτήτης Εμμανουήλ Καϊλάς έκανε, ήδη, αυτοψία και κατέθεσε προτάσεις για τη δημιουργία των στάσεων.