Σειρά διαμαρτυριών αρχίζουν, από αύριο, οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, καθώς οι εξελίξεις με την εταιρία "τρέχουν" και δίνεται η δυνατότητα σε όποια εταιρία προχωρήσει στην αγορά να αποκτήσει όλες τις εγκαταστάσεις χωρίς άδειες και διοικητικές εγκρίσεις.


Σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που καθορίζει το πλαίσιο για τον εταιρικό μετασχηματισμό τής ανώνυμης εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ) από τους συναρμόδιους υπουργούς, δηλαδή την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Με την τροπολογία, η ΕΑΣ ΑΒΕΕ εντάσσεται στις ρυθμίσεις του Ν. 3429/2005, σύμφωνα με τις οποίες με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται ανώνυμες εταιρείες ή και να αποσπώνται από αυτές περιουσιακά στοιχεία και να εισφέρονται σε άλλη εταιρεία. Η διάσπαση της ΕΑΣ ΑΒΕΕ πραγματοποιείται με τη σύσταση δύο νέων ανωνύμων εταιρειών και ως αποκλειστικός σκοπός της μίας εκ των δύο νέων επωφελούμενων εταιρειών καθορίζεται η παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού. 

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ ΑΒΕΕ μεταβιβάζονται από τη διάσπασή της στις νέες εταιρείες, ενώ για τις μεταβιβάσεις αυτές δεν απαιτείται οποιαδήποτε διοικητική έγκριση ή άδεια ούτε υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή άλλου φόρου σχετικά με την υπεραξία κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.

Τι ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ αντιδρούν. Αύριο προχωρούν σε γενική συνέλευση του σωματείου εργαζομένων και την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο ΕΚΘ, παρουσία του προέδρου του Κέντρου, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη. 

Επίσης, τη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, όταν θα συζητείται στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης η αίτηση για τον ορισμό ειδικού εκκαθαριστή στην ΕΛΒΟ, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας.