Αύξηση των πωλήσεων στην αγορά των smartphones προβλέπει πρόσφατη έκθεση της εταιρείας ερευνών IDC. Μάλιστα υπολογίζεται πως η συγκεκριμένη αγορά θα κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 18,4% για την περίοδο 2013-2017!


Ένας από τους βασικούς παράγοντες της εν λόγω εξέλιξης είναι ο χαμηλότερος μέσος όρος τιμών διάθεσης για τα smartphones. Ειδικότερα, για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η IDC κατέγραψε πτώση στις τιμές των έξυπνων κινητών κατά 12,5%, φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 317 δολάρια/ συσκευή. Η τάση αυτή είναι πτωτική και η IDC προβλέπει ότι μέχρι το 2017 ο μέσος όρος πώλησης ενός smartphone θα είναι τα 265 δολάρια.

Σε ότι αφορά τα μερίδια που «κατέκτησαν» τα λειτουργικά συστήματα, το Android της Google εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 81%. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το iOS της Apple με μερίδιο αγοράς που φτάνει στο 12,9% και στην τρίτη θέση το Windows Phone της Microsoft με μερίδιο αγοράς στο 5%. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το λειτουργικό της Microsoft απέχει σημαντικά από τους ανταγωνιστές του, κατέγραψε ετήσια αύξηση των μεγεθών του κατά 156%.

Η Microsoft φαίνεται να στηρίζει τις ελπίδες της για ανάκαμψη τόσο στο Nokia Lumia 1520 phablet, το οποίο αναμένεται, όσο και στην αναβάθμιση GDR3, η οποία θα επιτρέψει την παραγωγή Windows Phone συσκευών με τεχνικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με των συσκευών Android.

Αντίστοιχα, εντυπωσιακή ήταν η πτώση του BlackBerry το οποίο κατέγραψε για το τρίτο τρίμηνο του έτους μερίδιο αγοράς μόλις 1,7%, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο κατείχε μερίδιο 4,1%.