GIANNAKOU_00.jpg

Τη δική της απάντηση έδωσε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε Βρετανό ευρωβουλευτή γνωστό για τις αντιευρωπαϊκές θέσεις του:

 

“Ο λαός αποφασίζει αν θα αποχωρήσει από την Ε.Ε”, του είπε σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος της Ελληνικής Προεδρίας  από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στην παρέμβασή της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ χαιρέτισε τα θετικά σχόλια που εκφράστηκαν για την συνεισφορά της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παραδοχή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Baroso, ότι η αρχική προσέγγιση της ΕΕ στο ξέσπασμα της κρίσης ήταν λάθος.

Η κα. Γιαννάκου υπενθύμισε ότι η ανάληψη της Προεδρίας από την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά από μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και ένα δύσκολο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής,  επιβεβαιώνει τη θεσμική ισοτιμία των κρατών μελών και τις αρχές πάνω στις οποίες η Ευρώπη οικοδομήθηκε. Η ίδια χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρον το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, και κυρίως την τραπεζική ένωση, η οποία όπως ανέφερε αποτελεί την καλύτερη λύση για την μετάβαση σε μια ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, η εκάστοτε προεδρία συναντά πάρα πολλές δυσκολίες στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινής θέσης ανάμεσα στο Συμβούλιο, καθώς εξακολουθεί να υπερισχύει ο διακυβερνητισμός. Γι’αυτό το λόγο, η κα. Γιαννάκου χαιρέτισε θερμά την θέση της Ελληνικής Προεδρίας για επαναφορά της κοινοτικής μεθόδου στις εργασίες του Συμβουλίου, καθώς μόνο με αυτήν την προσέγγιση η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει και να εξελιχθεί. 

Η απάντηση στον βρετανό ευρωβουλευτή

Απαντώντας μάλιστα στον, γνωστό για τις αντιευρωπαϊκές θέσεις του, Βρετανό ευρωβουλευτή κ. Nigel Farage,  η κα. Γιαννάκου σημείωσε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η Ευρώπη των ανησυχιών και των αμφιβολιών, επεσήμανε ωστόσο ότι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ή να επαναεθνικοποιήσει τις πολιτικές της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Αν κάποιος θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ αυτό το αποφασίζει ο λαός και στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία θεωρεί ότι η χώρα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη αυτής της Ευρώπης".

Στη δευτερολογία της η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στηλίτευσε τις θέσεις ορισμένων ευρωσκεπτικιστών βουλευτών, οι οποίοι προσπάθησαν να αποδομήσουν τόσο την κατάσταση της Ένωσης, όσο και την κατάσταση στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η σταθερά που μας συνδέει και αυτό που όλοι θέλουμε να εξελίξουμε στο μέλλον από κοινού.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: "Η Ευρώπη θα δημιουργηθεί από αυτούς που τη θέλουν και ευτυχώς είναι πολλοί, αλλά και από αυτούς που δεν την θέλουν. Γιατί αυτοί που τη θέλουν, την δημιούργησαν και συνεχίζουν να την υποστηρίζουν, πάντα λαμβάνουν υπόψη τους και τις αντίθετες απόψεις. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή η Ευρώπη είναι ικανοποιητική και για αυτούς που δεν την θέλουν. Γιατί θα μπορούσαν ορισμένοι συνάδελφοι να αναλογιστούν τί θα συνέβαινε εάν οι χώρες τους ήταν έξω από την Ευρώπη της ελευθερίας, της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων, την Ευρώπη της ανάπτυξης, την Ευρώπη των κοινών προσπαθειών σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού, όπου η κλασσική Δύση δεν είναι πια ο μόνος παραγωγός καινοτομίας; Υπάρχουν πια και άλλοι παίκτες στο διεθνή χώρο Γι’ αυτό το λόγο μόνο μαζί μπορούμε. Και οι μικρές χώρες, αλλά και οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης, που μπορεί να είναι μεγάλες για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι καθόλου μεγάλες και σημαντικές για το διεθνές σύστημα. Επομένως πάνω σε αυτές τις θέσεις κινούμεθα ".